tiistai 26. marraskuuta 2013

Suomikuva

Kun katsoo Suomesta annettua kuvaa, voi huomata, että ihanteita ladataan matkamuistoihin. Turismikrääsä heijastaa, mikä maassa on arvokasta ja kiinnostavaa ei maassa asuvalle. Ja Suomea koskevasta turistikrääsästä oppii, että oi maamme synnyinmaa antaa turisteille sellaisia korkeita kaikuja, että vertailukohdaksi tulee Pohjois-Korean kaltaisen maan tapa käsitellä kansalaisiaan.

Kun katsoo turismitavaraa, näkee eteläisintä Helsinkiä myöten kojuissa poroja, lappalaispuukkoja ja muuta saamelaistavaraa. Porokulttuuri revontulineen ja eräkuksineen on sellaista mitä täällä etelässä asuva ei edes näe.

Ei turistikrääsän myyjä korosta montaa asiaa, kuten
* Että oikeasti suomalaiset kiilusilminensä tulivat Virosta ja ties mistä Ugreista ja ajoi saamelaiset pois marginaaliksi pohjoiseen ja valloitti heidän maat.
* Ei kerro että kaikki turisteista siisti suomikuvassa, olipa kyse sitten poronsarvipotenssista tai noitarummusta on oikeasti lappalaista kulttuuria
* Ei kerro että kulttuurisesti lapinnoitamystiikka on yhtä lähellä Helsinkiläisen alkuperäiskulttuuria kuin mitä aboriginaalien kulttuuri edustaa brittiläisille vangeille.
* Ei kerro että tämä turistien arvostama eksotiikka on juuri sitä alkuperäiskansaa, jonka meidän maahanmuuttajakulttuurimme on ajanut marginaaliin jo ennen ruotsalaisten saapumista.
* Ei kerro, että aitoa supisuomalaista eksotiikkaa on se, että nakkikioskin nurkilla pulu syö oksennusta.

Eikä ihme. En minäkään kertoisi!

Ei kommentteja: