maanantai 18. marraskuuta 2013

Loki ja nörttityttösten mieltymykset

"Thor" ja "Avengers" -elokuvat ovat tuoneet esille erikoisen piirteen. Nimittäin se, että Lokilla on vankka fanipohja, etenkin nörttityttöjen parissa. "Fangirl" -laumat ovat jonkinlainen selitettävä ilmiö. Sillä Loki on naisten parissa suositumpi kuin elokuvan sankari.

Asiaa on rinnastettu pääasiassa siihen, että Lokin fanitus olisi "pahoista pojista pitämistä". Eli jotain sellaista joka yhdistäisi nörttitytöt niihin naisiin jotka kirjoittavat elinkautisvangeille. Tämä selitys on nörttitytöistä itsestään ollut loukkaava. Ja selitys on omituinen siinä mielessä, että Loki ei edusta mitään "aggressiivisen alkuvoimaista" ihmisen ja apinan välimuotoa. Loki on hyvinkin ruipelo verrattuna Thoriin. ;  Tämä hinteliköistä pitäminen on sitten voitu liittää siihen että ehkäisypillerit muuttavat naisten aivoja ja ennen kaikkea mieltymyksiä partnerinvalinnassa. Lokin fanitus johtuisikin siis aivokemiallisesta "kilteistä pojista pitämisestä". Nörttitytöt ovat pitäneet tästä selityksestä vielä vähemmän kuin siitä "pahan pojan syndroomasta" vihjaaminen.

Paremmin hyväksyntää ovat saaneet selitykset jotka nojaavat jollain tavalla samastumiseen.

Ensimmäinen niistä on "kaunakkoteoria", jossa Lokin kokemat vastoinkäymiset ovat jotain johon nörttitytöt ovat itse omassa elämässään tottuneet. Tämä on ymmärrettävää, koska Loki ei ole klassisessa mielessä paha. Hänen pyrintönsä ovat ongelmissa. Ja syntyperäkin on tässä ongelmana. Nörttityttöjen kulttuurissa tasa-arvo ja feminismi ovat sen verran esillä että he voivat samastua siihen että heitä kohdellaan epäreilusti koska he ovat syntyperältään naisia.

Toinen on vahvemmin samanhenkisyyttä korostava. Kun katsotaan Thoria, hän on lihaksikas, ja periaatteessa pilke silmäkulmassa. Mutta hän on, alkuperälleen uskollisena, myös hitusen yksinkertainen. Loki sen sijaan edustaa paljon korostetummin älyään käyttävää miestä. ; Sanotaan se suoraan. Thor on enemmän nörttipoikien eskapistinen ihanne. Loki taas on itsessään nörttimäinen mies, johon nörttinaiset voivat kokea samanmielisyyttä.

Ei kommentteja: