torstai 7. marraskuuta 2013

ISON ja rajallisuus

ISON -komeetta on ollut vuoden yllättävin ja odotetuin taivaankappale. Sitä seuraava sivusto on kuitenkin pessimistinen. Tähän liittyy erikoinen tilanne ; Komeetasta on ilmeisesti tulossa kohtuullisen näyttävä, mutta se "ei vastaa odotuksia". Modernissa pörssimaailmassa tämä "ei vastaa odotuksia" on katastrofi. Ja jotenkin samantapaisia tunteita tuntuu liittyvän tähän komeettaankin. Erikoista on, että lehtien tulkinnoissa vielä liioiteltu enemmän ; Aivan yleisesti luvattiin että ISONista olisi kuun kirkkauteen verrattavissa. Tämäntasoinen kirkkaus ei ole missään vaiheessa ollut tähtitieteilijöiden kanta.

Komeetoissa kiinnostavaa onkin se, miten niitä kuvaa rajallisuus ja spektaakkelimaisuus. Kuu näkyy taivaalla joka päivä, joten se ei ole yhtä kiinnostava kuin kuun kirkkaudella näkyvä komeetta. Samoin edellinen suuri komeetta Hale-Bopp, joka näkyi taivaalla pitkään päiväaikaankin, synnytti jopa pientä kyllästymistä. Vaikka näky oli harvinainen ja viikoissa puhuttava aika on ihmiselämänkin kohdalla lyhyt, se oli ihmisen kokemusmaailmalle liian pitkä. Tapahtui kyllästyminen.

Tämänlaatuiset kokemukset johtavat väkisinkin Heideggerin ajatuksiin niukkuudesta ja rajallisuuden ymmärtämisen mukanaan tuomasta arvosta. Pienuus, hauraus ja lyhytaikaisuus voivat olla arvokkuutta lisääviä eivätkä sitä vähentäviä voimia. Tätä kautta voi olla jopa vaikeaa ymmärtää kristinuskon viehätystä. Siinähän luodaan odotuksia joista lähes väkisin petytään. Ja siinä odotetaan mahtipontista asiaa joka on perustaltaan nimenomaan ääretön ja ikuinen.

Ei kommentteja: