"Salaisten kansioiden" jakosviidakossa on kaksi jaksoa "Squeeze" ja "Tooms", jotka käsittelevät maksoja syövää mutantti-ihmishirviötä. Hän on niitä "ällöjaksojen täytettä" jota on helppo pitää vain sinä "miltei kauhuna" jota "Salaiset kansiot" monesti lajityyppinä edustaa. Kuitenkin itse näkisin että tässä on kysymys muustakin kuin pelkästä satunnaiskohtaamisesta tai "viikon hirviöstä". (Tai "kahden viikon hirviöstä", koska hän esiintyi useammassa jaksossa. Mikä johtuu pääasiassa siitä että hänen näyttelijänsä on tässä roolissa kauhean hyvä. Paino molemmilla sanoilla.)
Eugene Victor Tooms oli rankkuri, joka kykeni venymään ja puristumaan läpi hyvin pienistä tiloista. Tooms loi "suljetun huoneen arvoituksia" koska hän murtautui tiloihin savupiipun, ilmastointikanavien ja WC -pöntön kautta. Hahmon genetiikan kerrottiin olevan poikkeuksellista. Hahmon flegmaattinen luonne oli näkyvin ja yllättävin piirre. Toomsin katsottiin murhaavan muutaman ihmisen ja hibernoivan sen jälkeen erityisessä pesässä vuosikymmeniä. Hidas aineenvaihdunta selitti hibernaation ja kylmän olemuksen. Maksan selitettiin olevan kehon suodatinjärjestelmä ja että se tarjosi riittävästi ravinteita horroskausiin.
Tämä hahmo on hyvä esimerkki siitä, miten televisiosarjoihin usein piilotetaan tasoja jotka kiinnostavat "sivistyneempää yleisöä". Usein näissä on toki jonkinlainen huijauksen tuntu. Sarjoja tehdään massalle ja taiteellisuuden leima on tekosyy jolla ylevöittää sarjoja. "Salaiset kansiot" edustaa tätä lajityyppiä tavalla joka kuitenkin viehättää itseäni.
"Squeeze", jossa Toomsin hahmo esitellään, on härskin alleviivattu viittaus eugeniikkaan ja holokaustiin. Jaksossa Mulder haastattelee Toomsin tekemiä aikaisempia murhia. Ja tämä kertoo miten hänelle syntyi rikospaikoilla samanlainen olo kuin silloin kun hän ensimmäisen kerran kuuli holokaustista. Toomsin rikoksiin liitetään vuosiluvut 1903, 1933 ja 1963. Näistä kahdelle voidaan liittää merkityksiä. 1903 USA:an muutti pogomin ja siihen liittyvien väkivaltaisuuksien vuoksi valtava määrä juutalaisia. 1933 Herra Adolf Hitler nimitettiin valtakunnankansleriksi. Nämä ovat vihjeitä siitä että hänen nimensä ei ole sattumalta Eugene. Toki kysymyksessä voi olla sekin, että nimi Eugene on hyvin yleinen nimi 1900 -luvun alussa syntyneille. Ja tähän syynä on se, että eugeniikka käsite lanseerattiin vuonna 1883 ja se oli briteissä niin suosittua, että nimi Eugene yleistyi valtavasti. (Lisääntymisen kontrolloimista on tietysti harrastettu jo aiemminkin, aina spartasta ja Platonin valtiosta lähtien ; "Salaiset Kansiotkin" vihjaa että on mahdollista että Eugene Tooms on paljon vanhempi. Nämä ovat vain vanhimpia poliisirekistereissä olevia tapauksia.)
Joka tapauksessa "Squeeze" selkeästi rakentaa erikoista yhteyttä Eugene Toomsin ja eugeniikan välille. Tooms on korostetusti geneettinen mutantti. Hän ilmestyy muutamien vuosikymmenten välein ja tunkeutuu suojatuiksi luultuihin paikkoihin. Hän kylvää ympäriinsä limaa jota kutsutaan sapenkaltaiseksi. Mielikuvat eugeniikasta ovat kylmiä ja viileitä - eugeniikkahan ei ollut "vihaprojekti" vaan sitä ajettiin rationaalisuuden ja utilitarismiin tähtäävän tieteellisyyden nimissä ja siksi on luontevaa, että Eugene Tooms on kylmä kuin kala ja toimii säilyäkseen. Tässä välissä Tooms siten hibernoi pesässä joka on tehty paperista. Erikoista onkin, että kiinni jäätyään hän repii ja nuolee itseään koskevan artikkelin osaksi pesäänsä. ; Ironista on, että tieto siitä että Tooms on käytökseltään geneettinen ajaa miettimään, että jos eugeniikka olisi järkevää, kenties hänet pitäisi torpata geenipoolista. (Ja sama ironinen ajatus kieltämättä tulee mieleen niistäkin jotka ajavat kansakunnan parhaan nimissä eugeenisia projekteja historiassa että nykypäivänäkin. Eugeniikkaa tuntuu aina vaivaavan se, että sitä ajavat ihmiset kokevat itse olevansa säilyttämisen arvoisina, mutta he tuntuvat olevan juuri sitä ainesta joka ei ole kenties eniten eduksi ihmiskunnalle.) Jakso voidaan itse asiassa nähdä jopa jonkinlaiseksi kannanotoksi sosiobiologisten argumenttien paluusta tiedemaailmaan.
"Tooms" sitten käsittelee ihmisen duaalisuutta. Tässä korostuu se, että kohdellaanko häntä ihmisenä vai eläimenä. Erikoitsa kyllä, tässä Eugene on etunimi jota käyttävät ihmiset korostavat jaksossa varsin konsistentisti siihen että he luottavat siihen että Eugene Tooms voidaan kouluttaa ja kasvattaa ihmiseksi. Eugene on etunimi, ja sen käyttäminen tuntuu persoonalliselta. (Lisäksi Eugene on kuitenkin jollain tavalla hienostunut ja herraskainen nimi.) Tooms, sukunimi, taas on tässä edustamassa eläimellistä puolta. Sukunimi onkin käytettynä kliinisempi. (Ja Tooms ei sukunimenä ole mitenkään mainittava.) Ja kuten otsikkokin vihjaa, tässä eläimellisyys voittaa lopuksi. Ja inhimillisyyden teeskentelykin liittyy vain hänen yritykseensä lavastaa Mulder. Mutta jakso käsittelee duaalisuutta siihen asti ihan mukavasti. "Eugene Tooms" on sekä etunimensä että sukunimensä.
Huvittavinta on kuitenkin se, että Tooms itse asiassa jää statukseltaan "Toivottavasti kuolleeksi". Hän puristuu liukuportaisiin. Mutta toisaalta kun muistamme hänen erikoisominaisuutensa, kykynsä pusertua pienistä tiloista, on hyvinkin mahdollista että muutaman kymmenen vuoden kuluttua joku on nälkäinen ja kaipaa muutamaa tuoretta maksaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti