keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kreationismin rahoitus - eli kuinka upottaa arkki ennen vedenpaisumusta

"Tee itsellesi arkki sypressipuusta, rakenna se huoneita täyteen ja tiivistä se maapiellä sisältä ja ulkoa. Tällaiseksi sinun tulee tehdä arkki: sen pituus olkoon kolmesataa kyynärää, leveys viisikymmentä ja korkeus kolmekymmentä kyynärää. Rakenna arkkiin katto ja tee siitä kyynärän verran kalteva, sijoita ovi arkin kylkeen ja rakenna arkkiin kolme kerrosta."
(1 Moos. 6:14-16)

Kun Jumala käski Nooan rakentaa arkin, hän vain "teki kaiken niin kuin Jumala oli häntä käskenyt". Temppu on kuitenkin valtaisa. Itse asiassa arkki on käytännössä mahdoton projekti ja jos olisin kreationisti, pysyisin siitä visusti erossa. Olen pitänyt Nooan arkkia joskus eräänlaisena haasteena. Kun minulle on kerrottu, miten urakka olisi mahdollinen, olen halunnut nähdä miten asia toteutetaan käytännössä. Arkin vesikelpoiseksi saaminen on sen laatuinen demonstraatio että se kyllä vakuuttaisi kaltaiseni paatuneen skeptikon. Haastetta on aina väistetty, ymmärrettävin syin. Projekti olisi pirun kallis. On kieltämättä hieman ilkeää vaatia megakallista demonstraatiota. Kuitenkin ongelmana on se, että tehdäkseen "Raamatusta" uskottavan olisi arkin oltava toteutettavissa. Mitä vaikeampaa se on, sitä enemmän vaaditaan ihmettä. Sitä enemmän se tarkoittaa että Jumala pohjimmiltaan teki arkin, Nooa jää vain korkeintaan vasaraa heiluttavaksi välikappaleeksi.

Australian lahja kreationisteille, Ken Ham, on kuitenkin rohkea. Hän haluaa toteuttaa arkkiprojektin. Jumala ei valitettavasti ole ilmeisesti kovin vahvasti siunannut tätä projektia, sillä hänellä on ollut sen kanssa vaikeuksia. Ehkä syy on teologinen. "1 Moos. 9:12-15" kertoo sateenkaaresta. "Jumala sanoi vielä: "Tämä on merkkinä liitosta, jonka minä teen teidän sekä kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa kaikkiin tuleviin sukupolviin asti: minä asetan kaareni pilviin, ja se on oleva merkkinä minun ja maan välisestä liitosta. Kun annan pilvien nousta taivaalle ja sateenkaari näkyy pilvissä, muistan liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaiken elollisen kanssa: vedet eivät enää koskaan paisu tuhotulvaksi hukuttamaan kaikkea elävää." Sateenkaari edustaa tässä uudenlaista armeliaisuutta. (Ei ihme, että sateenkaari kelpaa homojen symboliksi.) Se on siis hieman kuten punainen nuora sormeen sidottuna. Siltä varalta että kaikkivaltias ja kaikkitietävä muuten unohtaisi lupauksiaan. Tuhotulvaa ei enää tehdä.

Ken Ham on sen sijaan perustellut arkkiprojektia muutoin. Hän on perustellut sitä sitä kautta että maailmanloppu olisi hyvin samanlainen kuin tuhotulva. "Why is the time right to build another Ark? Well, today there is great rebellion against God and His Word in the land. With increasing homosexual behavior and a growing acceptance of abortion, God’s hand of judgment is being seen as He withdraws the restraining influence of His Holy Spirit." Ken Ham itse asiassa rakentaa pitkin perustelujaan hyvin vihjaavia vertauksia Nooan tulvaa edeltäviin päiviin ja nykyaikoihin. Ja vihjaa että reaktiot ovat samanlaisia. Ken Ham elää maailmanlopun toivossa ja riemussa, kuten hyvin suuri osa rakkaudellisista kristyistä, joiden maailmankuva ja toivo tulevaisuutta kohtaan rakentuu sen varaan, että kaikkivaltias tulee ja on oikeudenmukainen ja rankaisee oikein rajusti niitä jotka ovat erimielisiä uskonnosta. "There is no doubt God is judging America. And one major recent sign of God’s judgment is that homosexual behavior is permeating the culture as God gives “people up” (or turns them over), according to Romans 1:24,26. Many political leaders and judges are increasingly legalizing (and celebrating) same-sex “marriage,” which is an abomination to the Lord." Jos minä olisin Jumala, näkisin että analogian korostaminen voisi viitata siihen että olisin jotenkin pikkumainen termikikkailija. Että teknisesti sopimus on vain vedenpaisumuksesta, ja esimerkiksi meteoriitit, tulimeret, mustaan aukkoon imeytymiset, ilmakehän muuttaminen ihmislajin sukupuuttoon tuhoavaksi homokaasuksi ja kaikki muut vastaavat skenaariot olisivat aivan luvallisia. Tällöin sateenkaaren armeliaisuus muuntuisi hieman turhanpäiväiseksi. ; Kun "Raamattu" opettaa, että tulvaa ei tule, meidän täytyisi nyt hyväksyä kun uskonmies pyytää rahaa siihen, että rakennetaan projekti joka sanoo että tulva on juuri jotain jonka kaltaista tapahtuu.

Ken Hamin rahoitus onkin sitten hyvin kiinnostavaa luettavaa. Projektin kuvauksessa itsessän on suunnitelmia siitä mitä kaikkea arkki-dinosauruspuisto pitää sisällään. Myös se, mitä projekteja Ken Ham on aiemmin toteuttanut on hymyjä ja nauruja heristävää. Sen kutsuminen "edu-tainmentiksi" kun tuppaa loukkaamaan sekä koulutusta että viihdettä. Lapsille pitää kertoa visuaalisesti maailmanlopusta ja siitä miten homoille, liberaaleille ja evoluutiotiedemiehille, yli 10 000 vuotiaasta maasta kertoville huijarigeologeille ja vastaaville ateistisille saatananpalvontajuonijoille tapahtuu.
1: Tämä tuo mieleen sen herraisen lapsistavälittämiskulttuurin jota kuvaa samanaikaisesti Jehovan Todistajien "Kadotetusta paratiisista ennallistettuun paratiisiin" -tyylisten lastenkirjojen ja muun materiaalin levittely yhdistettynä siihen sensuristiseen nyyläilyyn jossa "Noidan käsikirja" on ehdottomasti kiellettävä koska siinä on liikaa kauhukuvastoa joka traumatisoi lapset koska se ei kerro siitä Jeesusasiasta eikä ole kristinuskoa.

Mutta se rahoituspuoli on kuitenkin valaisevampi. On ymmärrettävää, että projekti on hyvin riskialtis. Itse asiassa sillä on mennyt niin huonosti, että vaikuttaa kuin Jumala ei olisi mukana vaikuttamassa ollenkaan samalla tavalla kuin Nooan kanssa. Tämä on sinänsä ihmeellistä koska meillä on nykyään huipputeknologiaa, jota ei ole jäänyt fossiiliaineistossa yhdessä tyrannosaurusten fossiilien kanssa lillumaan niihin vain muutaman tuhannen vuoden ikäisiin sedimentteihin. "“to separate and to purify those who believe in Him from those who don’t,” as he wrote in his newsletter to supporters, he’ll need to actually build his ark-and three years after first announcing the project, he hasn’t even broken ground." Meidän ei auta muuta kuin olla iloisia että Jumala ei tee maailmanloppua tulvalla. Koska Ken Hamin arkki ei nykyvauhdillaan pelastaisi ketään. Ei edes häntä ja hänen perhettään. Ihmislaji olisi tuhoontuomittu jos Nooan nimi olisikin ollut Ken Ham. Rahoituksessa on lisäksi hyvin omituisia porsaanreikiä. Käytännössä Ken Ham ottaa rahaa vastaan ilman että hänellä on vastuuta tehdä mitään. Ken Ham on vähintään elämässä armotalouskaudella. "In addition to their lack of rating and a secondary market, the bonds are callable, meaning Answers in Genesis can collect on the bond at any point before it has matured. (The buyer has no such privilege.) Moreover, the bonds are secured only by the revenues and assets of the Ark Encounter project, not by Answers in Genesis itself. “Should the project be unsuccessful,” Yang notes, “AiG holds no responsibility in meeting the interest payments of these bonds and the bonds may default.” If the project falls through, in other words, investors won’t just lose their interest payments: They’ll lose their entire investment." Näillä rahoitusehdoilla lähtisin mukaan vasta kun Jumala itse henkilökohtaisesti käskisi rahoittamaan. Ehtojen huonous kun vihjaa siihen suuntaan että arkin valmistuminen on rakentajasta itsestäänkin niin epätodennäköistä ja riskialtista, että se on suoranainen ihme.

Kysymys siitä luottaako Jumalaan on tässä vaiheessa jäänyt sivuasiaksi. Pääasia on siinä, onko Ken Ham se henkilö johon kannattaa luottaa ja onko hän se joka tätä Jumalan sanaa edustaa. ; Oma vastaukseni kysymykseen on se, että jos Jumala on ja kun loppu näillä ehdoin tulee ja vedet (tai todennäköiseti jotain aivan muuta) nousee, tarraudun ennemmin Titanickin ankkuriin kuin Ken Hamin arkkiin. Haluan nimittäin edes yrittää selvitä hengissä. Haluan että minulla on edes rippunen sitä paljon kehuttua toivoa.

Vakavasti ottaen tämänlaiset projektit ovat kuitenkin kertomassa toista viestiä. Usein puhutaan megakirkoista. Kreationismissakin on pyörinyt esimerkiksi Kent Hovindin kaltaisia ihmisiä jotka ovat vankilassa talousasioista. He kun ovat olleet niin ahneita että ovat päättäneet, että siitä huolimatta mitä Jeesus sanoi siitä mikä keisarille kuuluu (Matt 22:15-21 ; Mark 12:13-17 ; Luuk 20:20-26), hän itse on verovelvollinen valtion sijasta Jumalalle. Ja että hän antaa rahat heti kun Jumala tulee henkilökohtaisesti pyytämään. Tämänlaisten koijareiden vieressä on helppoa unohtaa se, että uskonnolla ei mene kovin hyvin. Uusateismin kreationisteja ärsyttävin piirre taitaakin olla se, miten se iskee heidän johtajiensa tulotasoon. Ja jotenkin heti jos teologiassa on ripusenkin kalvinistisia sävyjä -ja esimerkiksi USAssa on "talon tapa" että näin on - uskonto on uhattuna koska lompakko on uhattuna. Kalvinisti näkisikin, että Nooaa Jumala siunasi ja siksi tämä sai prosessin valmiiksi. Epäonnistuminen, kuten Ken Hamin - ja jossain mielessä myös Kent Hovindin kohdalla - kävi taas kertoo siitä että Jumala ei ole tämän projektin takana.

Valitettavasti koska tiedemaailmassa menestystä ei ole tullut - kreationisteista vainon, minusta tiededenialismin vuoksi - on menestys rakennettava muulla keinoin. Tiedotus on kohdistettava tavallisille ihmisille. He heidän kiinnostamisessaan on pakko olla viihteellinen. Kreationistien perinne on ollut hype. On lietsottu optimismia siitä että pian loppuu, tämä uusin kreationistijuttu kumoaa evoluution ihan pian. Sitten menestystä ei tule ja kritiikot opettelevat tiedevirheet ja toistavat niitä ihan kaikkialla. Ja siksi mennään muutamaksi vuodeksi hiomaan uutta spektaakkelia. (Siksi kreationismin suosiota kuvaakin epävirallinen mutta kuvaava käsite "myyrävuodet") Tämä vaatii revittelyä. Kreationistit joutuvat tekemään isoja juttuja saadakseen lyhytjänteisten uskovaisten - ja mikä vaikeampaa uskonnosta kiinnostumattomat muut ihmiset - katsomaan heidän suuntaansa. Se vaatii rahaa. Ja sitä ei tahdo tulla.

Tässä tulee miltei paha mieli. Kunnes muistaa sen asennevammailun, vittuilun, metalliputkiteologian, ja muun yleisen paskamaisuuden joka kreationismiskenessä tuntuu olevan vakiovarusteena. Sitten tulee hyvä mieli. Sitä oikein toivoo, että tulee jokin TEOTWAWKI. Sillä ei se pahempi voi olla kuin nykymeno. Nykumaailmassa vartti kreationistien kanssa ja luulet olevasi jo Helvetissä.

Ei kommentteja: