lauantai 21. heinäkuuta 2012
Friends without benefits?
"NCIS rikostutkijat" -sarjassa on jakso "Caught on Tape", jossa sivujuonena on käsitellä sitä, voivatko eri sukupuolta olevat olla "vain ystäviä" (jossa sanassa "vain" ei ilmeisesti ole vähättelyä) vai onko se aina jonkinlainen romanssisuhde. Sarjassa maskuliinisuutta hieman sovinistisuuteen asti edustava Tony edustaa tiukkaa kiistävää kantaa. Ryhmän "yhdeksi pojaksi muiden joukkoon" asettumaan pyrkivä naisagentti Kate taas on sitä mieltä että se onnistuu hyvinkin. Ryhmän gootin, Abbyn, riemukas vastaus on myöntää, mutta kuitenkin hän näki tarpeelliseksi kysyä tarkentava kysymys. Se, että harjoitetaanko tässä suhteesa seksiä. Jos ei, niin Abby piti sitä mahdottomana. (Sarjan fanit pitävät tätä kohtausta tärkeänä todisteena Abby&McGee -romanssiteoriassaan. Sarjahan ei suoraan ota kantaa asiaan.)
Tilanne on tietysti osa nykypäivää. Historiallisesti sekasukupuolikaveruus on ollut harvinaista. Tasa-arvoistumisen myötä se on tietysti helpottunut. Näin ollen ei ole tavatonta että ihmisillä on eri sukupuolta olevia ystäviä. Itselläni on ollut elämässä jopa vaihe, jossa enemmistö ystävistäni oli naisia. Ja jäljellä olevista mieskavereistakin enemmistö oli homoseksuaaleja. Tästä havainnosta seurasi jopa pieni kriisi, koska jouduin käsittelemään sen vaihtoehdon että onko miellyttävyyteni jo sillä rajalla että kykenen pitämään vain sellaisia ystäviä joilla on ns. muita intressejä. (Nykyisin, asiaa reflektoituani tiedän että vastaus on valitettavasti "kyllä". Mutta kestän tämän koska minun ympäristössäni pyörii aika paljon ihmisiä....)
"Research Digestissä" kuvattiin asiaan liittyvää tuoretta tutkimusta. Siinä havaittiin että Tony-Kate -näkökannat eivät ole sattumaa ; Platonisissa suhteissa on tapana olla niin että miehellä on vahvempia romanttisia tunteita naista kohtaan kuin tällä miestä kohtaan. Miesten kokemus naisen ajattelusta oli myös yliarvioivampi. Miehet yliarvioivat naisen kiinnostuksen itseensä. Naiset taas aliarvioivat viehätysvoimaansa miehen silmissä. Miesten tunteet eivät myöskään katoa yhtä voimakkaasti jos naiskaveri seurustelee vakavasti. Naisilla tunteet vastaavassa tilanteessa vähenivät. Tätä eroa selitetään evolutionaarisilla lisääntymisstrategioilla ; "men have more to gain from short-term sexual encounters, whereas women, who invest more in their offspring (in terms of gestation and child-birth), are more selective."
Paradoksaalinen tilanne on se, että tavallaan tilastollisesti Platoninen ystävyyssuhde onnistuu jos olet nainen. Mutta koska ystävyys on kahden kauppaa, platoninen suhde olisi mahdoton koska vastavuoroisuus puuttuisi. Platoninen suhde muuttuisi tällöin miehen yksisuuntaiseksi romanssiksi naisen kanssa, jossa seura nähdään vain totaalista erossaoloa parempana vaihtoehtona. Toki ihmiset yksilöinä eivät ole stereotypioita tai keskiarvoja (toisin kuin NCIS -sarjan hahmot jotka ovat.) Näin ollen psykologisesta tutkimuksestakin uutisoitiin että platoniset suhteet ovat mahdollisia, mutta mutkikkaita.
Tunnisteet:
aseksuaalisuus,
friend zone,
maskuliinisuus,
parisuhde,
platoninen rakkaus,
rakkaus,
romantiikka,
seksuaalisuus,
sukupuoli,
televisiosarjat,
YouTube,
ystävyys
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti