maanantai 2. elokuuta 2010

Pieni ajatus : Karmaisevat kaksisuuntaiset asennot.

Yksi koan pakottaa miettimään yhden käden taputtamista ja siitä pääseekö siitä ääni. Humoristi ottaa avokämmenläpsyn ratkaisuksi pulmaan.

Toinen buddhalaissävyinen huomio on se, että jos lyö maailmaa, maailma lyö takaisin ; Karman henki tiivistyy (Juutalainen sanoisi jotain silmästä ja hampaasta, notta : עין תחת עין‎) ja länsimaalainen voisi tiivistää sen muotoon "kosto elää". Fysiikan maailmassa koston vastineena on voiman ja vastavoiman laki : Kun lyö on impaktissa voima joka kohdistuu lyötyyn ja tälle päinvastainen voima joka kohdistuu lyöjään.

Iskulla on aina vaikutus. Erot syntyvät siitä mikä antaa periksi ja mikä ei. Esimerkiksi jos lyön jotakuta löysäksi käärityllä sanomalehtirullalla, paperi joustaa eikä ihmiselle käy mitään. Mutta jos lyön tätä miekalla, miekka ei anna periksi ja ihminen antaa. (Jos ihmistä lyö porkkanalla käy mielenkiintoisia asioita, koska ei ole ilmiselvää kumpi joustaa.)

Impaktissa on muutakin kuin voiman määrä : Voiman jakautuminen on hyvin olennainen asia. Iso nyrkkeilysäkki painaa melko paljon, mutta sillä ei ole tukevaa rakennetta. Siksi säkki heiluu paljon.

Tätä kautta päästään tietysti hyviin asentoihin. Pohjimmiltaan sekä tasapaino että iso osa voimastakin tulee siitä missä asennossa on. Tukeva rakenne pitää pystyssä ja antaa iskun taakse tukea niin että toinen antaa periksi eikä lyöjä. Tämän vuoksi on syytä miettiä sitä, minkälaisessa asennossa kannattaa tapahtua mitäkin.

Kuvitellaan että meillä on harjoittelussa esimerkinomaisesti kaksi Fiore dei Liberin painista otettua perusasentoa : Posta Longa & Dente di Cinghiale.Posta Longa kurottaa pitkälle eteenpäin. Tälläinen asento on hyvä kun ollaan joko lyömässä pitkälle eteenpäin, tai sitten torjumassa jotakin jolloin samalla asennolla vain työnnetään tielle. Impaktin kannalta on hyvä huomata, että molemmissa tarvitaan tukevaa rakennetta. Lyödessä "oman iskun vastavoima" on kestettävä. Ja torjuessa "toisen iskun voima" on kestettävä. Asento jakaa tuen niin että lyönti saa tukea jaloista ja maasta. Näin asento on tukeva. Takana oleva tukijalka tukee, ja tämän voiman jopa tuntee jos toinen yrittää työntää tähän suuntaan.

Cighiale taas kurottaa vähemmän eteenpäin. Tässä asennossa voidaan lyödä tikarilla ylhäältä alaspäin, tai tarttua toiseen läheltä. Asennossa voidaan jopa kuvietella sitä että toista lyödään alhaalta ylöspäin. Asento antaakin tukea hieman eri tavalla. Siinä on enemmän potentiaalia "nostoon", jolloin tuki tälläe ylös-alas -linjalle haetaan maasta (koska ilmasta tuen hakeminen ei ole kovin järkevää). Tässä paino tuntuu helpommin etujalalla, koska se on lähempänä tätä "voimansiirtolinjaa".

Toki mukaan voitaisiin laittaa "vetämistä" tässä olevan "työntävän" sijasta. Linjat ovat kuitenkin samanlaiset tähänkin suuntaan. Kun joku vetää, puolustaja tietysti työntää jotta pysyisi paikallaan. Se, jolla on paremmin tuettu rakenne, saa tässä kohden lisätehoja irti samaan tapaan.

Ei kommentteja: