keskiviikko 4. elokuuta 2010

Systeemin rikkominen

"Systeemin murtaminen" on ilmiö jota usein vaikeahkoa selittää. Yhdellä sanalla sanoen se on kikkailua. Mutta järkevää kikkailua.

Perussääntönä on se, että miekalla jalkoihin lyöminen ei ole viisasta. Lyöjän tulee
olla niin lähellä että toinen yltää helposti lyömään päähän. Toinen tärkeä asia taas koskee sitä että jos suljetaan jokin hyökkäyslinja avautuu sen vastapuoli. Tämä sääntö on "viisasta itsepuolustusta". Ne ovat asioita joita ehdottomasti kannattaa ottaa huomioon ja tietää.

Tätä kautta systeemin rikkominen voisi tarkoittaa samaa kuin tyhmäily. Monesti näin onkin. Mutta systeemin voi rikkoa järkevästikin. Hans Talhofferilta löytyy nimittäin tekniikka jossa lyödään jalkoihin järkevästi. Sen idea perustuu siihen että miekkaa pidetään erikoisella tavalla. Tekniikan kuvateksti kertoo siitä, miten vasen käsi ei pidäkään miekkaa pommelista ja miekkaa heitetään kädessä siten, että vain oikea käsi pitää kahvasta kiinni ja antaa miekan kahvan "liukua". Näin oikea käsi päätyy miekankahvalla pommelin viereen ja ulottuvuutta tulee lisää.Tälläinen temppu on yllättävä. Toki voisi luulla että näin miekalla lyöden ei olisi voimaa. "Heittäminen" on kuitenkin tärkeää koska siinä on yllätyselementti : Toinen näkee että pidät miekkaa normaalilla tavalla, joten pitenemisen mukana tuoma lisäulottuvuus "tulee puskan takaa". Temppua ei ole itse asiassa edes vaikeaa tehdä.

Ei kommentteja: