perjantai 20. elokuuta 2010

Pieni ajatus täydellisistä sankareista.

Sankarien valinnan kohdalla minulla on eräänlainen Is - Ought -ongelma. On olemassa sankareita joiden luontenpiirteisiin minun on helppo samastua. Ja sitten on niitä joiden laisia minun pitäisi olla tai joiden kaltaisia haluaisin enemmän olla.

Ne sankarit joiden olemisen tyylit heijastavat runsaasti omaa itseäni ovat usein "miltei antisankareita". Esimerkiksi näistä käynee "House MD"n House tai "Life"n Charlien Crews. Tosin minulla ei ole heidän erityiskykyjään. Ei Housen lääkintätaitoa -tai vielä vähemmän Crewsin lompakkoa.

Minusta maailmassa on esiintynyt kaksi täydellistä sankaria. Sellaisia joita on oikein ihailla.

Ensimmäiseksi on mainittava mies, joka on opettanut minulle muutakin kuin sen, että nahkatakit ovat aina muodikkaita. Hän on tietysti MacGyver, samannimisen sarjan sankari. Hahmo joka käyttää tiedettä ja oveluutta ennemmin kuin väkivaltaa. Hän korjaa vääryyksiä ja nosti esiin sosiaalisiakin ongelmia. Hän on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton ja tuleekin ensi sijassa toimeen kaikkien kanssa. Hänen heikkoutensakin ovat hyveitä.

Hän opettaa monenlaisia asioita maailmassa selviytymisestä. Hänen optimisminsa kestää äärimmäistä pessimismiä muuttumatta kyynisyydeksi. "Well, you know that old saying "Lord, give me the strength to deal with what I can and endure what I can't?" Well, I'm enduring." ... "Well, if it comes down to me against the situation, I don't like the situation to win." ... "I think if you try hard enough and make the best of a situation, the situation won't get the best of you."

Toinen suuri sankari on tietysti Nalle Puh. Hän on eräässä mielessä täydellinen filosofi. Puh onkin suoraan korostanut ajattelun tärkeyttä ja ajatusten huonoutta. "People who don't Think probably don't have Brains; rather, they have grey fluff that's blown into their heads by mistake." ... "Those who are clever, who have a Brain, never understand anything." Ja Puh tietää, mitä tarkoittaa, mutta koska hän on Pieniälyinen Karhu, hän ei vain aina löytänyt sanoja. Ja luultavasti hän ei löytänyt niitä koska etsi niitä liikaa. Sillä hän on sanonut myös että "Poetry and Hums aren't things which you get, they're things which get you. And all you can do is go where they can find you."

Nalle Puh puhuu myös yllättävän paljon luopumisesta. Puh on jopa lausunut että "I used to believe in forever, but forever is too good to be true." ... "The hardest part is what to leave behind ... It's time to let go!" Tämä korostaa irtipäästämisen ja lähtemisen vaikeutta ja haikeutta. Ja muistuttaa että arkiset asiat voivat tulla tässä esteeksi. "When having a smackerel of something with a friend, don't eat so much that you get stuck in the doorway trying to get out."

Onkin jännittävää molempien hahmojen perussävy on optimismi. Asiat ovat ehkä huonosti, mutta niille voi tehdä jotain. MacGyver luottaa siihen että asiat voi aina tehdä paremmiksi. Ja hän tekeekin. Nalle Puh taas on tarttumatta ikävyyksiin ja niin ikävyydet tarttuvat johonkuhun muuhun.

Ei kommentteja: