lauantai 14. elokuuta 2010

Gladiaattorit.

Gladiaattorit Rooman Colosseumilla ovat tietysti eräänlainen taistelijoiden arkkityyppi. Jokainen tuntee heidät. Valitettavasti heidän taistelutaitojensa yksityiskhdat, kuten käytetyt tekniikat, ovat hyvin vaikeasti lähestyttäviä.

Välineinä kun on lähinnä maalaukset ja kaiverrukset, sekä heidän käyttämänsä varusteet. Tiedetään esimerkiksi että gladiaattoreita varustettiin tietyillä tavoilla: Näin ohjelmaan saatiin vaihtelua. Taisteluissa oli vakiintuneita perinteitä: Tietyn tyyppiset gladiaattorit pistettiin taistelemaan keskenään, joka kertoo siitä että nämä paritustavat olivat mielenkiintoisia ja voittajaltaan ennalta -arvaamattomia.

Harjoittelun rajuudesta kertovat muun muassa gladiaattorien ruumiit, joissa esimerkiksi kypärien vaikutukset olivat voimakkaat : Heidän niskansa lihakset olivat muotoutuneet aivan uusiksi : Lihassyyt olivat ristikkäin samaan tapaan miten säärilihaksen käy pahassa penikkataudissa.

Yhtenä mielenkiintoisena yksityiskohtana otan kuitenkin sen, että hyvin monella gladiaattorityypillä oli yläruumis paljaana. Tätä pidettiin osittain urheuden merkkinä. Toinen syy on sekin mielenkiintoinen: Useilla gladiaattoreilla oli säärisuojukset, pieni tai keskikokoinen kilpi ja jokin pistoon soveltuva ase (joka voi olla vaikkapa kolmikärkinen fuscina -atrain, keihäs, gladius - joka on minun silmissä "nysämiekka"- tai pugio, tikari) Ja päätä koristi kypärä.

Tämänlainen varustus ei itse asiassa välttämättä kaipaa kovinkaan paljoa haarniskaa. Kun gladiaattorien taitoja on yritetty selvittää, ovat harjoittelijat huomanneet esimerkiksi sen, kilven taakse voidaan mennä siten että vain sääret ja hieman päälakea jää suojattomaksi. Kun näihin pistetään metallia on edessä lyönnille tarjottuna vain kasa metallia. Muuten näkyy vain miekan terää. Myös monessa kypärässä oleva leveä niskaosa on muutakin kuin koristeellinen muoto -osa : Jos tälläistä metallimuuria lähtee kiertämään, olisi helppo tapa hypätä ja lyödä yläkautta niskaan. Tälläisen kypärän kanssa ei tarvitse kuin hieman koukistaa päätä taaksepäin, niin tämänlainen toiminta muuttuu paljon vaikeammaksi.

Näin varustus alkaa näyttämään aivan erilaiselta. Pragmaattinen liikkuvuus muuttuu yhtä tärkeäksi kuin se symbolinen rohkeus.

Ei kommentteja: