Arkistokaapilla käydessäni löytyi kielitoimiston suositus joka käsitteli arkisille tarvekaluista käytettäviä nimiä. Vaateripustin ei siinä ollut hengari, vaan laiska. Laiskuuteen liitetään yleensä toimettomuus, joten on tavallaan humoristista että laiskuus nähdäänkin funktiona ; Laiska ihminen ei siis ole passiivinen ja tekemättä mitään vaan pitää vaatteita tallessa. Laiskalla on eräällä tavalla virka.
Kielenhistoriallisten vitsien ulkopuolella mukana on kuitenkin toimettomuus. Laiska on yleensä jollain tavalla toimeton. Hän vähintään pyrkii olemaan aina lomalla. Tälläinen loinen esimerkiksi koulun ryhmätöissä tai työpaikalla tuntuu helposti inhottavalta.
Koska yleensä ottaen ihminen kaipaa lomaa, eikä haluaisi olla töissä.
Töissä ollessa mietitään mitä viikonloppuna tehdään. Tehdään suunnitelmia mitä voitaisiin tehdä lomalla. Vapaa ja se että ei tarvitse tehdä mitään tuntuu ihanalta. Kuitenkin nyt kun olen kolmatta päivää tekemättä yhtään mitään, olen saanut tästä tarpeekseni. Vapaa -ajan pitkittyminen tarkoittaa tylsistymistä. Hauskuutta haetaan erilaisista riennoista, aktiivisesti jotain tekemällä. Lomallakin suoritetaan. Ja syystä.
Tämänkaltaiset asiat liittyvät ihmispsykologiaan. Esimerkiksi Christopher Hsee on tutkinut onnellisuutta ja kiireisyyttä. Tulos on erikoinen, ja ehkä hieman ikäväkin ; "we're happier when busy but that unfortunately our instinct is for idleness." Eli ihmiset ovat onnellisempia kun heillä on jotain pientä puuhattavaa, kuin jos he ovat täysin joutilaana. Kuitenkin ihminen helposti ajautuu onnettomaan tilanteeseen, koska ennakko -oletustemme mukaan joutilaisuus olisi miellyttävämpää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti