tiistai 25. joulukuuta 2012

Tekosyyttömyyksiä

"When you're a kid, they tell you it's all "Grow up, get a job, get married, get a house, have a kid." And that's it.  ~ But the truth is, the world is so much stranger than that. It's so much darker. And so much madder - and so much better."
("Doctor Who", Love & Monsters)

Saan aika usein kuulla siitä että otan asioita liian vakavasti. Esimerkiksi kirkko on "vain" kirkko. Useille se onkin kirkko, ja sinne voidaan mennä vaikka vain kuuntelemaan musiikkia. Mutta minä yritän huomioida nekin joille se on enemmän kuin "vain". Ne, joille kirkko on kauneuden ja ne joille se on kauheuden tyyssija. (Ja että ero ei ole "vain" yhden kirjaimen suuruinen.)

Jos joku sanoo että on ahdistavaa jos ihminen on "vain" eläin, tai että ei pidä ottaa erehdyksistä itseen koska se on "vain" työtä, ollaan yleensä väärillä linjoilla. ; Kenties epäfilosofisin tai ainakin toisia huomioimattomin sana onkin etuliite "vain". Se kätkee sen, että asioita halutaan vähätellä ja mitätöidä. Että ei haluta laittaa niitä erilaisiin konteksteihin ja nähdä siinä enempää.

On toki selvää että jos etsitään Totuutta, on esimerkiksi kuollut kukka epäkiinnostava. Koska nähtynä tämä kuollut kukka se on yksinään ja itsessään vain fakta, ei Totuus. Siksi voisi tehdä mieli sanoa että se on "vain" kuollut kukka. Mutta oikein runollinen voisi nähdä faktassa Totuuden sijasta Kauneuden. Ja siksi on oikeampaa jättää "vain" pois. Tai kuten minua viisaammat ovat sanoneet ; "Kun ollaan ihmisten kanssa, mikään ei ole vain."

"Vain" on vähättelevä tekosyy, joka rajoittaa miettimisiä. Se on filosofianvastainen sana. Kaikella on väliä, sillä kaikesta seuraa jotain. Se, mitä tapahtuu ovat yleensä vain faktoja, eivät totuuksia. Mutta kenties Totuus, tai ainakin Kauneus on niiden takana. Ja niin saadaan mukaan Merkityksiä. Jopa silloin kun vastaan tuleekin Kauneuden sijasta Rumuus. (Kuten usein tulee.)

Esimerkiksi jos mietitään sitä, että kannattaako lähteä ulos "ihmisten ilmoille" vai jäädä kotiin, voimme miettiä minkälaisia vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia niihin liittyy..
* Kotona on ilmastointi, ulkona on ilmasto.
* Kotona voi juoda viinaa, ulkona voi täydentää viinavarastoja.
* Kotona ollaan, ulkona mennään.
* Ulkona voi joutua puhumaan ventovieraille. Kotona saattaa alkaa puhumaan itsekseen ja seinille.
* Kotona säästää rahaa, ulkona saa kuluttaa sitä.
* Kodin voi varustaa, muualla voi varastaa.
* Jos jää kotiin usein, niin ihmiset ihmettelevät että "onko elämää" kun ollaan "vain" neljän seinän sisällä. Ja jos menee ulos usein, niin ihmettelevät että miksi se "vain" aina juoksee pää kolmantena jalkana.
* Jos menee, niin on itse tavallinen mutta ympärillä tapahtuu kaikkea kummallista ja jos jää niin ympäristö on tavallista mutta itse on kummallinen.
* Jos menee, voi tulla puukotetuksi. Jos jää, niin voi kompastua matonreunaan ja halkaista kallonsa.
* Jos menee, voi kohdata kamalan ihmisen. Jos jää, niin voi välttyä mukavan ihmisen kohtaamiselta.
* Jos menee, voi housut hajota ja jäädä nolisti palelemaan housut kintussa niin että kaikki ihmiset näkisivät sukuelimet. Jos jää, voi olla että kukaan ei näe sukuelimiäsi, koskaan.
* Jos menee ulos, voi törmätä hirveen joka on ylittämässä tietä. Tämä voi olla jännittävää tai vaarallista. Jos jäisi, voisi se sama hirvi teutaroida ikkunan läpi huoneistoon ja törmäisi siihen silti.
* Jos menisi, voisi Jumala ampua salamalla päähän, se olematon, vihaisena kostoksi ampuisi. Jos jäisi, saattaa saada viallisesta kodinkoneesta sähköiskun niin että kuolee ateistina.
* Jos menee ulos, voi kohdata kiinnostavia ihmisiä, jos jää kotiin on taatusti rakastavassa ja älykkäässä seurassa.
* Jos jää kotiin, exäsi saattaa soittaa sinun kotinumeroosi ja saada sinut kiinni. Jos menet, saatat itse soittaa hänelle 3 aikaan aamuyöstä.
* Jos jää, voi olla selibaatti. Jos menee, voi olla syfilis.
* Jos menee, voi törmätä katujulistajaan. Jos jää, Jehovan Todistajat voivat soittaa ovikelloa.

Vain -sanaa tarvitaan vain jotta ihminen kestää kaikki kuviteltavissa olevat ja kuvittelemattomissa olevat mutta silti mahdolliset skenaariot. Vain -sanaa tarvitaan potentiaalin peittämiseen. Mutta jos ihmisille iskee liikaa vaihtoehtoja, se alkaa helposti ahdistamaan. "Vain" johtuu ihmisen rajallisuudesta ja pienuudesta. Ei siitä että kohde olisi "vain". Vaan se, että jos asioita ei joskus luokittele "vain" joksikin, ei kenenkään ihmisen mieli kestä sitä. Maailmassa on liikaa merkityksiä ; Etenkin liikaa kauneutta ja kauheutta.

Ei kommentteja: