lauantai 1. joulukuuta 2012

Abdullah

Ylläoleva kuvasarja kuvaa muutaman viikon jaksoa jossa olen kasvattanut pientä bonsaitammea. (Nimi Abdullah ei tule siitä että puu olisi maahanmuuttaja. Se on ihan kotimainen kotoperäinen Tammi. Kuten muuten myös se Abdullah josta nimi on tullut.) Tällä hetkellä sen lehdet ovat melko suuret. Aitojen bonsaiden kohdalla niitä kääpiöidään leikkelemällä, mutta tammi on vielä niin pieni, että en ole lähtenyt tähän.

Sen sijaan olen yhden kerran halkaissut tammen kasvupisteen sen kärjestä. Syynä oli se, että siihen lähti kasvamaan kolme runkoa, mutta vain yksi niistä lähti venymään pituutta. Tässä on taustalla puiden yleinen tapa : Kasvupiste on latvassa ja muu osa puusta tietää sen läsnäolosta hillitä oksien kasvua. Jos latvan katkaisee, yläoksista jokin taipuu ylös ja nopeimmasta niistä tulee uusi runko. Tässä monesti syntyy myös monilatvaisia puita.

Kun halkaisin pisimmän varren kasvupisteen, toisiksi pisin varsi lähti välittömästi kasvamaan pituutta. Nyt se on ylemmän kärjen korkeudella. Myös halkaisemani kasvupiste on korjannut itsensä ja sekin kasvaa korkeutta. Lisäksi olen sitonut roikot yhteen, jotta ne kietoituisivat yhteen. Näin sain haluamani haarauman tammen juureen.

Ei kommentteja: