tiistai 11. joulukuuta 2012

Juutalaiskysymys ja oikeiston rasistinen islamofobia

Historiaa ajatellessa ajattelu tyypittyy helposti. Historiaa on helppo ylitulkita ja vääristää tapahtumia. Esimerkiksi USA:n sisällissota tavataan esitellä tavalla jossa etelävaltiot sotivat orjien pito-oikeudesta. Ja jossa pohjoisvaltiot taistelivat orjuutta vastaan. Kuitenkin Lincoln ei presidentinuransa alussa halunnut kajota orjuuskysymykseen, etelävaltioiden puolella moni suurista sotajohtajista oli orjuutta vastaan. Sillä toisena suurena intressinä oli puuvillan prosessointiin liittyvä ; Etelän rooliksi uhkasi jäädä raaka-aineen tuottaminen kun taas suuret tuotot menisivät pohjoisen puuvillan jalostamiseen keskittyneisiin laitoksiin.

Näin ollen toistettu näkemys USA:n sisällissodasta ei ole yksinkertainen taistelu rasismilla oikeutettua orjuutta vastaan. Taistelu käytiin jostain muusta - ja kenties sen vuoksi esimerkiksi mustien ja valkoisten segregaatiota vastaan on jouduttu taistelemaan vielä kauan sisällissodan jälkeenkin. Karkeasti sanoen rotukysymys on red herring, jolla keskustelu siirretään syrjään olennaisesta kohti kiinnostavaa.

Tämä on vietävissä myös nykyaikaan. Etenkin kysymykseen jossa mietitään miksi oikeistolainen fundamentalismi on kovasti islamvastaista. Helpoiten miettien kyseessä olisi rotu. Ihmiset ajattelevat että asenne johtuu rasismista. Ei se kuitenkaan johdu. Toinen ajatus voisi ajatella että juutalaisuus olisi oleellista ; Että juutalaiset ovat vähemmän harhaoppisia kuin islamilaiset. Että vaikka juutalaiset eivät usko armoon, niin olipa Jeesus kuitenkin itse juutalainen, joten juutalaisuuteen voisi suhtautua suopeammin.

"Why are Right Wing Extremist so Anti-Islamic?" käsittelee tätä toisesta kulmasta. Sen mukaan rasismilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Eikä edes juutalaisilla. "Here’s the real reason the leading right wing extremists are anti-Islamic. It has nothing to do with being pro-Jewish. In fact, most of them would just as soon have anything to do with Jews as they would with Muslims. They are not pro-Jew. They are pro-Israel. There’s a difference." Tämä onkin hyvä huomio koska konservatiivifundamentalismissa ollaan usein myös juutalaiskammoisia ; Esimerkiksi mediaa hallitsevasta juutalaiseliitistä liikkuu niissä piireissä erilaisia salaliittoteorioita.

Israelin rakastamisessa on yksinkertaisesti  kysymys teologiasta. "They want their JESUS to come back. And he ain’t comin’ back unless he has an ISRAEL to come home to!" Israelilla on tärkeä osa ns. ylöstempaukseen liittyvää profetointia. Fundamentalistinen oikeisto odottaa ylöstempausta ja sitä seuraavaa kärsimyksen aikaa ja sitä seuraavaa lopullista maailmanloppua. Eikä se odota sitä milloin tahansa : Se odottaa ja toivoo sitä mahdollisimman pian. Tähän ylöstempaukseen liittyy profetioita joissa toistuvat tietyt teemat. "Rapture, Antichrist appears, Temple in Jerusalem rebuilt. Three and a half years later, Antichrist enters temple, declares himself God, kills two-thirds of Jews. Remaining Jews become Christian. Too bad for the two out of three who didn’t “see the light” and are burning in Hell. Ironic, since Jews don’t believe in Hell." Tämä tekee Israelin puolustamisesta oleellista. Sillä jos Israel vaikka vallotettaisiin, kävisi profetian totuusarvolle köykäisesti. "But if Israel is destroyed BEFORE the rapture? That means the prophecies are wrong. Or we misinterpreted them. And there’s no way THAT’S possible. So, we gotta keep Israel around long enough for the Jews to return to Israel and when Jew # (whatever magic number God has in mind) sets foot on Israeli soil, THAT’S when the Rapture can happen and the truly saved will go to heaven without having to die first and the rest of us are pretty well fucked." Ennusteet ovat siitä mielenkiintoisia, että myös juutalaisten uskotaan kokevan tuskia. Tähän liittyykin oikeistolaisten ajatus siitä että juutalaiset murhasivat Jeesuksen. Näiden kärsimysten ja siihen liittyvän epäeettisyyden kohdalla lausunnot ovatkin jotain jota kirjoittaja kuvaa asenteella "Don’t blame US! Blame JESUS! And after what the Jews did to HIM"

Natsien holokaustikin on tämän vuoksi heistä kammottava aivan eri syistä kuin voisi luulla. "Holocaust could be seen, if one wanted to look at it that way, as Satan’s attempt to keep the Second Coming from happening by destroying all the Jews. No Jews, no Jesus coming back." Tämä on hyvä muistutus kun mietimme sitä miksi oikeistofundamentalistit ovat käsitelleet pahan ongelman yhteydessä erikoisia asioita. Swinburne on argumentoinut holokaustin oikeutusta ja W. L. Craigin puolustaa Raamatussa Jumalan käskemiä kansanmurhia eettisinä. Nämä ovat tietysti itsessään vain filosofisia tekstejä, mutta ratkaisevaa onkin se, että konservatiivinen kristillinen oikeisto on ottanut nämä argumentaatiot osaksi omaa repertuaariaan. ; Syy on karkeasti ottaen se, että oikeistofundamentalisteilla ei ole mitään kansanmurhaa vastaan itsessään. Heillä on tilaa ns. hyville kansanmurhille. Tämä kulma selittää miksi oikeistofundamentalismissa on samanaikaisesti rinnastettu darwinismia holokaustiin, kauhisteltu juutalaisten kohtaloa että suututtu kun holokaustin muistomerkkien yhteydessä muistetaan sen homoseksuaaleja uhreja.

Kysymys ei ole etiikasta, ihmisyydestä tai rodusta tai siitä ovatko juutalaiset vähemmän vääräuskoisia kuin muut kansat. Nämä ovat red herring, jota tarvitaan koska poliittinen keskustelu ei toimi kristillisen teokratian lainalaisuuksilla ; Demokraattisesti ajatellen riittävän moni ei yksinkertaisesti ota vakavasti jos jotain asiaa puolustetaan vain siksi että sen takana on profetia joka pitää saada toteutettua että saadaan Lopullinen Totaalituho aikaiseksi.

Tämä on tietysti sinänsä ikävä huomio, että se voidaan liittää myös ilmastonmuutoksen vastustamiseen joka on oikeistolaisen kristillisen fundamentalismin suosiossa. He korostavat että se on vääjäämätön. Ei nimittäin ole tavatonta että jos joku pitää Ilmestyskirjaa satukirjana - vaikka kutsumalla sitä asiallisesti vaikkapa houreiseksi symbolikasaksi  jota kristityt vääntelevät after the fact ja väittävät tätä ennustamiseksi - niin saa kuulla siitä miten modernissa tieteessä maailman loppumista on otettu vakavasti ja että ympäristökatastrofi on vakavasti otettava asia. Ei ole järkeä estää saastumista jos ennuste sanoo että Jumala tulee ennen maailmanloppua. Koska Jumala ei voi olla väärässä (kuten ei Israelkaan) pelastus on tulossa ennen kuin on liian myöhäistä. Siksi onkin lohdullista jos tämä liian myöhäistä saadaan tulemaan mahdollisimman pian. Sehän on miltei kuin Jeesuksen tuloa nopeuttaisi.

Ei kommentteja: