maanantai 9. tammikuuta 2012

Älkää ehkäiskö

Viime aikoina prostituutiota on näkynyt jonkin verran julkisuudessa. Syyksi katsotaan se, että sen määrä on lisääntynyt. Omien Helsingin katukuvasta saamieni kokemusten perusteella en pidä tätä ilmiötä edes mitenkään mahdottomana ajatuksena. Olen jostain syystä nähnyt ilmiötä hieman useammin kuin ennen. Poliisi on yrittänyt karsia prostituutiota ja valvontaa on lisätty.

Pro tukipiste tuo esiin - paitsi vihjailua siitä että prostituoituilmiön esilläolossa olisi kysymys melodramaattisesta diskurssista, johon suhtaudun kielenkäytön konventiona mutta ilmiön väheksymisen kannalta irrelevanttina, niin myös jotain - mielenkiintoisen yksityiskohdan. "Näin on tapahtunut Helsingin keskustassa lukuisia kertoja syksyn 2011 aikana: henkilö on pysäytetty sen perusteella, että hänen epäillään myyvän seksipalveluja julkisella paikalla. Henkilöä on pyydetty näyttämään käsilaukkunsa tai taskunsa sisältö ja jos sieltä löytyy kondomeja ja liukuvoiteita, ne on merkitty rikesakkomääräykseen ikään kuin näyttönä rikkomuksen todentamisessa. Kondomien määrä ei ole päätä huimannut: 2-4 riittää." Strategia on ymmärrettävä. Kondomit ovat helposti etsittävä ja luonteeltaan konkreettinen todiste. Lisäksi se aiheensa puolesta "jotenkin oleellisesti liittyy" asiaan. Kun rangaistus prostituoidulle ei ole kovin suuri, voidaan ymmärtää että pelkän seurannan lisäksi ei tarvitse kovin hirveää evidensseillä todistamisen taakkaa.

Ensimmäisenä tämänlaiseen aihetodisteeseen viittaaminen voi tuntua turhanaikaisen yleisluonteiselta ; Jos pieni määrä kondomeita riittää todisteeksi, niin maailmassa on paljon ihmisiä jotka saisivat tätä kautta syyttömänä sakkoja. Toki asiaa lieventää se, että poliisi ei suomessa yleisesti ottaen toimi huonosti ja pelkkien kondomien läsnäolon lisäksi tarvitaan poliisin epäilys.

Tästä melkoisen voimakkaasta lievennyksestä huolimatta jäljelle jää kuitenkin pieni määrä epäilyttävyyttä ja kohtuuttomuutta ; Kysymys on siitä millä kynnyksellä epäillyksi pääsee ; Jos esimerkiksi muiden tekemällä ilmoittelulla ilman poliisin valvontaa päätyy epäillyksi, niin on selvää että taustalla on tilaa virheille. Ja tässä kolkuttaa mielessä se, että "rangaistuksen pienuus pienentää oikeusmurhan suuruutta, ei poista oikeusmurhaa."

Pahempi asia on tietysti se, että kondomi on prostituutiotapauksessa kenties se positiivisin piirre. Se suojaa sekä naista että asiakasta sukupuolitaudeilta ja muilta vastaavilta lieveilmiöiltä. Tässä on hyvä muistaa se, että prostituoidut, kuten kaupasta varastelevat ja muut vastaavat, eivät ole hölmöjä ihmisiä vaikka he kulkevatkin lain sivussa, maailman epämääräisempää puolta. He osaavat taktikoida. Tämä tarkoittaa sitä, että jos poliisi tarkastaa kondomeja, varmistetaan että niitä ei löydy. Tämän loogisen ja todennäköisesti nopeasti leviävän oivalluksen seurauksena prostituoidut jäävät vaikeammin kiinni, mutta terveydelle vaaralliset lieveilmiöt lisääntyvät.

Ei kommentteja: