lauantai 19. syyskuuta 2009

NIKE Defence.

Yksi usein sanottu neuvo itsepuolustustilanteita varten on pakeneminen. Se toki kattaa hyvin sen perusidean että henkilö on eri paikassa kuin ongelmanaiheuttaja.

Siinä on kuitenkin isohkoja aukkoja. Nimittäin jos et ole keskivertoa nopeampi ja keskivertoa kestävämpi, se ei aina ole viisas konsti. Jos toinen on nopeampi, hän saa sinut kiinni miltei heti, ja jos takaa -ajajalla on parempi kunto, hän jaksaa seurata kauemmin, jolloin joudut joka tapauksessa tappelemaan hänen kanssaan. Tosin sillä erotuksella että nyt olet erityisen väsynyt.
Esimerkiksi rollaattorimummojen pakooköpitys ei siksi ole kovin uskottava tapahtuma. Silti pakenemista tarjotaan keinoksi ikään kuin se ratkaisisi kaikki tilanteet. Mummot eivät kiitä.

Toki esimerkiksi epäonnistunut taskuvaras tai muu vastaava tuskin lähtee seuraamaan, joten silloin pakeneminen voi olla hyvä konsti ja viisas ratkaisu. Taskuvarkaalla on muitakin uhreja. Siksi taskuvarkaat juoksevat pakoon siten että heillä on toinen kannoillaan - eivät heidän uhrinsa. Samoin jos toinen haluaa pitää reviirinsä ja näyttää statusta, pakeneminen voi hivellä tämän egoa ja ratkaista tilanteen. Etenkin jos luikit pois riittävän nöyryyttävän näköisesti. (Itsepuolustuksessahan ei ole kyse omasta egosta, vaan selviytymisestä!)

Mutta tietenkin muitakin kannattaa juosta pakoon. Etenkin jos heitä on hieman useampia. Syynä on se, että kun he jahtaavat, he eivät jahtaa rivissä tai muodostelmassa. Joku juoksee nopeammin kun toinen. Pakenija myös määrää tahdin ja suunnan. (Ellei sitten ole piiritetty.) Tästä seuraa se, ettäjoku saavuttaa sinut ensin. Pakenija voi pysähtyä ja tämä nopein juoksee tietenkin päin tämän monoa tai nyrkkiä. Ja juoksu tietenkin jatkuu. Tämän strategian toimivuus on yllättävän suuri, sillä se muuttaa vaikka viisi vastaan yksi tilanteeksi jossa on viisi kertaa kaksintaisteluun verrattava tilanne.

Ongelmana tässä on tietysti se, että sitten kun häviät niin toiset voivat loukkaantua kun olet lyönyt heidän kavereitaan. Tämä on aika oleellinen osa, koska loppujen lopuksi prosentuaalisesti aika harvat meistä kykenevät voittamaan viisi "1-1":tä peräkkäin.

Siksi neuvoisinkin pakenemisen sijasta olemaan valmiiksi muualla. Jokainen ihminen nimittäin tekee sitä aika usein. Välttää Tyhmiä Paikkoja, Tyhmiä Ihmisiä ja Tyhmiä Kellonaikoja. Eikä käyttäydy Tyhmästi. Kun tämän muistaa, ja laskeskelee sen, että aika harva joutuu oikeasti pahoinpitelyn kohteeksi, voi miettiä miten hyvin tämä konsti toimii. Valitettavasti lähes jokainen blogin lukija osannee tässä kohden tilanteenhallinnan sen kirjoittajaa paremmin.

Ei kommentteja: