Fiore dei Liberiltä löytyy käsittelyä yllätyshyökkäyksen varalla. Siinä vastustaja hyökkää veitsen kanssa siten että puolustajalla on miekka jota ei ole esiin vedettynä. Tilanne hoidetaan poikkeuksellisesti siten, että käytetään miekkaa eikä veistä. Lisäksi erikoista on se, että miekka ei ole vyöllä vaan sitä kannetaan mukana käsissä. Ehkä se on sen vuoksi kätevästi tavoiteltavissa, ja on nopeammin käytettävissä kuin veitsi. Toisaalta tämä on siitä kätevä, että on mahdollista vetää isokin miekka pois huotrasta, kun toinen pää ei ole vyötäröllä kiinni. Isonkin miekan saa esille.
Kuitenkin itse käsittely on mielenkiintoinen, koska siinä on pohjalla idea että miekka joka on huotrassa toimii sauvan tavoin. Tähän ideaan ei ole jääty, vaan dei Liberi tekee niistä juuri tähän soveltuvia tekniikoita. Yleinen sääntö on se, että ensin tehdään sauvapohjaisia häiriöitä, joilla veitsenkäyttäjää hillitään jotta ehditään vetää miekka esiin ja käyttää sitä. Osassa lyödään huotralla, mutta osassa tekniikoissa korostetaan sitä että vastustajaa voidaan lyödä myös väistillä. Ideana on siis horjuttaa sauvankaltaisilla tekniikoilla ja siirtää tilanne miekan käyttöön. Itse vetotilanne on sellainen, että huotra on joko paikallaan ja estää kohdetta toimimasta kunnolla tai sitten vetotilanne itsessään on lyönti huotralla. Tämä eroaa melkoisesti japanilaisesta iaidoperinteestä, jossa ideana on se että kun miekka vedetään huotrasta, jo tämä ulos vetäminen on ensimmäinen hyökkäys tai peräti vastahyökkäys jossa toisen isku sekä torjutaan/avataan puolustus ja se päättyy tämän päihittämiseen.
Toisaalta tämä on kai päivänselvää, koska muuten voitaisiin vain viitata sauvaosuuksiin ja sanoa että "käyttäkää näitä". Kiinnostuneet voivat katsoa yksityiskohdat videolta.
Kuvassa on dei Liberin kommentti, jossa huotralla lyödään päähän jotta saadaan sen verran häiriötä että miekka saadaan vedettyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti