tiistai 2. kesäkuuta 2009

Painotetut argumentit feminismissä.

Kun kuuntelin sivukorvalla YLE:ltä jotain haastatteluohjelmaa, jossa haastateltavana oli muistaakseni Martti Suosalo, ohjelmaa oltiin pätkitty välikommentoinnein. Niissä nainen rauhallisella äänellä kommentoi haastattelua. Erikoista oli että kommentit olivat ennen kuin itse kommentoitava haastattelun kohta esitettiin. Tämä on luultavasti valittu sen vuoksi että sitä kautta syntyy vahva vaikutelma. Valitettavasti tämä on myös yksi helpoimmista tempuista suunnata muiden tulkintaa. Ensin opetetaan miten seuraava voidaan nähdä ja muut tavat eivät tule yhtä helposti mieleen. Jos aiheena olisi manipulaatio, temppuun pitäisi lyödä leima "Oldest Trick in book".

Lisäksi kommentoinneista nousi esiin mielenkiintoisia seikkoja: Kun "Muistaakseni Suosalo" kertoi huvittuneena tarinaa nuoruudestaan, jossa hän ei ollut olllut tyttöjen suosiossa ennen kuin sitten kun hän alkoi näyttelemään, kommentoija alusti sen selittämällä miten miesnäyttelijät eivät ryhdy näyttelijöiksi luomisen tai toteuttamisen vuoksi vaan päästäkseen naisten suosioon. Tässähän ei todellakaan ole välttämättä kyse tästä. (Toki naisten suosiollakin on vaikutusta, mutta sen ainoaksi esittäminen on väärin.)
1: Ensinnäkin Suosalon kommentit voidaan tulkita siten että naisia ei kiinnosta ihminen vaan tekeminen. Taiteilijoihin liittyy karismaa ja mainetta. Luultavasti itse Martti oli ihan sama persoona ennen näyttelijänä oloa kuin sen jälkeen. Se, mitä hän teki oli se tärkein elementti.
2: Toisekseen se saattoi olla ihan neutraali huomio jossa vain mainitaan asiantilan muutos ilman sen kummempaa. Se saattoi silloinkin tietysti sisältää pientä huvittuneisuutta siihen miten ihmisen mieli toimii.
3: Lisäksi "suosioon pääseminen" ainoana syynä olisi outo. Se, että ihmisellä on joku yksi motiivi, ei tarkoita että muita ei olisi. Tätä kautta Suosalo olisi voinut esimerkiksi pitää itsensä toteuttamisesta ja naisten suosio olisi tullut "positiivisena sivutuotteena". Karkeimmissakin tapauksissa voidaan kuvitella seksinhimoinen mies, joka sitten miettii että mitä hän haluaa tehdä ja kokeilee asioita ja jos niistä sitten alkaa tulemaan naisten suosiota, hän jää tekemään juuri tätä. Ei tämä muuta sitä tosiasiaa että hän pitää myös tästä asiasta.

Historiantulkinnassa on hieman samantapaista, tarkoitushakuista, tulkintaa. Tämä näkyy siten että jos yhteiskunta ei pistä naisia töihin, se monopolisoi alat miehille ja estävät naisten toimintaa. Sen sijaan jos naiset menevät tehtaisiin töihin, yhteiskunta keksii tavan riistää heillä. Toisin sanoen yhteiskunta ei voi toimia mitenkään ilman että tämä tekisi jotain naisten vainoamista. Tätä kautta tasa -arvoa ei tietenkään voida parantaa, koska vaino vaihdetaan toiseen.

Tietenkin vastaavaa löytyy myös palkka -asioissa. Tasa -arvokeskusteluissa nousee usein esiin "naisvaltaisten alojen palkkakuoppa". Tämä on toki totta, ja se johtuu siitä minkälaisiin aloihin naiset usein menevät. Tässä on kuitenkin hyvä huomata, että ei ole välttämätöntä että nämä alat ovat huonosti palkattuja vain sen vuoksi että ne ovat naisvaltaisia. Päin vastoin, ne ovat matalapalkkaisia muista syin: Tätä tukevat poliisit. Poliisit ovat miesvaltainen ala. Se on palkkakuopassa. Syy on sama kuin "naisvaltaisilla aloilla": Yhteiskunta tuppaa antamaan palkkaa "tuottavuuden kautta". Ja sen mukaan ongelmien hoitaminen, sairaanhoito, kasvatus, psykiatria, rikollisten talteen ottaminen, siivoaminen... "eivät ole tuottavaa työtä", niistähän tulee helposti kuluja jotka on helppo nähdä ja niiden tuoma "parempi terveystaso siivoamisesta" jne. jäävät helposti piiloon. Emme näe sitä että joku jättää sairastumatta flunssaan koska julkinen WC oli siivottu hyvin. Tämä on valitettavaa, mutta ei naisten vainoamista.

En siis vastusta feminismiä sinällään. Siinä on paljon nerokkaitakin juttuja. Valitettavasti siinä on tälläistä huonoa argumentointia joukossa. Itse asiassa jos feminismille näkee arvoa ja sen katsoo kehittämisen arvoiseksi, siihen pitäisi osata suhtautua itseäänkorjaavasti. Huonoista perinteistä tulisi luopua ja infantiilit ideat pitäisi tappaa kehtoihin.

1 kommentti:

MrrKAT kirjoitti...

Törkeetä.

Sopivaisin sopimaton vastaisku olisi tehdä itse "päällystakit", eli ensin aina alustaa:
"katsokaa&kuunnelkaa miten feministi harjoittaa ihmisen huomionkiinnittämisvaltaa ja törkeää päälletulkintaa:
'Suosalo tässä havittelee naisia':
"näytelemään..sitten naiset kiinnostui...'"

Kuunnelmana, Youtubena..