sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Ymmärrys ja hallinta : munaukset ja manaukset

"Tämä on aikakausista paras ja pahin"
(Charles Dickens)


Kun katsotaan ajassa taakse päin, ihmisillä on ollut sääntönä ympäristö jossa ihminen on elänyt on ollut enimmäkseen luontoa. Ja sitä on hallittu työkaluilla. Kivikaudella tiedettiin kiven omianisuudet ja osattiin tehdä kirveitä. Myöhemmin auran käyttö ymmärrettiin - jos ei ihan osattu itse rakentaa sitä. Esineet ja koneet olivat jotain joka ymmärrettiiin. Ne edustivat hallintaa

Ympäristö sen sijaan on esiintynyt mysteerisenä ja jopa uhkaavana. Luontoon mentiin paitsi hakemaan saalista, siellä myös jouduttiin saaliiksi. Taudit olivat mysteeri ja ne nähtiin Jumalallisena kostona. Tätä kautta luonto edusti hallitsemattomuutta, jotain joka antoi jos salli. Tätä sallimista sitten pyydettiin. Oli oikein erityisiä neuvojia : pappeja, druideja ja ties mitä muita. He esittivät rituaaleja ja käskivät toimia tietyillä tavoilla. Näitä uskottiin.

Tätä nykyä tilanne on muuttunut melko paljon. Ensinnäkin emme enää kohtaa useinkaan "vanhantyyppistä" luontoa elannonhaussamme. Jopa maanviljely -olipa kuinka luomua tahansa - eroaa paljon "siitä vanhasta systeemistä". Tätä kautta emme enää elä "luonnon armoilla". Pikemminkin on käynyt niin että ihminen elää koneidensa kautta. Ja nyt luonto on suuresti meidän armoillamme. Luontoon - jota edustaa usein talousmetsä, eikä "aito luonnonmetsä" kuten jotkut minua enemmän "Luonnot" ovat esittäneet - sen sijaan mennään yleensä juuri rentoutumaan ja rauhoittumaan. Luonnon paikka ei ole kuin harvalle enää työtä edustava voima.

Myös suhde teknologiaan on muuttunut. Tavallinen tietokoneenkäyttäjä ei ymmärrä tietokoneen toimintaperiaatetta kovinkaan hyvin. Hän elää sen kautta ja työssä ja vapaa -ajalla käytetään tätä konetta, joka edustaa samanaikaisesti työtä ja huvitusta. Kaiken aikaa mukana on riski siitä että kaatuminen vie ja vaikka poistaa koko päivän työn. Ja näiden häiriöiden kohdalla. Tätä kautta teknologia esiintyy arvaamattomana. Nykyisin druidien tilan on ottanut Webneuvonta ja Pyhät Kirjat on korvannut Petteri Järvisen sinänsä ansiokas tuotanto. Ja se minkä ohjekirja sanoo, se toistetaan. Vaikka ei ymmärretä itse, niin luotetaan siihen että asiantuntija osaa ja ymmärtää. Ja jos Petteri Järvinen neuvoisi että kannattaa uhrata viisi vuohta, niin moni varmasti tekisi. Se ei ole sen kummallisempi teko kuin se, että tietokoneen sammuttaa ja käynnistää uudestaan. Sillä eihän autoakaan korjata siten että autosta laitetaan virta pois ja takaisin päälle. Sillä jokainen tietää että auto kuten muukin teknologia korjataan potkimalla sitä ja kiroilemalla sille! Mutta tietokone sammutetaan ja käynnistetään uudestaan. Ja sitten kaikki toimii taas. Paitsi silloin kun ei.

Kiroukset ovat varmaan entisenlaisia epäonnisen kalastusreissulta palaajan juttuja. Kun animismi on sitä että kaikella koetaan olevan sielu, voidaan sanoa että nykyihminen seuraa tätä aika tarkasti, kuten on ennenkin seurannut.
Mietin tätä vain sen vuoksi että minulla oli isoja tietotekniikkaongelmia jälleen tänään. Miten "lagisen rauhan paska" sanotaan klingonin kielellä? Siitä tulee uusi tietokoneen kovalevyni nimi. (Sis. kielivitsin kun käännät englanniksi. "Lagging peace of shit".)

Ei kommentteja: