lauantai 27. kesäkuuta 2009

Katseen voima.

Monissa itsepuolustuslajeissa katsetta pidetään tärkeänä. Yksityiskohdissa on eroja. Esimerkiksi osa voi kehottaa katsomaan otsaa, toisessa kurkkua ja kolmannessa koko ruumista ja neljännessä sanotaan että silmät näyttävät aikomukset. Nämä kaikki ovat tavallaan oikeassa.

Tässä kohden ihmisen normaalit reaktiot ovat nimittäin vain puoliksi fiksuja. Ne nimittäin keskittyvät liikkuvaan tilaan. Siksi on erittäin helppoa jäädä tuojottamaan esimerkiksi toisen miekkaa tai jalkaa. Tässä ei tietenkään ole haittaa, jos se olisi vain se jalka. Suurempi ongelma on nimittäin siinä että yleensä toisella on myös kolme muuta raajaa. Joissain niissä voi olla jopa häiritseviä kapineita.

Toki niihin pitää keskittyä vain sitä rataa, mitä ne tulevat vastaan. Mutta ongelma onkin ylipäätään niiden huomaamisessa : Ihmisen näkökyky on nimittäin vahvasti sellainen että se on tarkka keskialueella ja reunoiltaan se on epäselvä. Lisäksi itsepuolustuksessa tärkeä etäisyyden arviointi tehdään syvyysnäön kautta, ja se on vain sillä alueella, jonne nähdään molemmilla silmillä. Toisin sanoen katseen keskialueella. Ja kun ihminen keskittää huomion esimerkiksi toisen liikkuvaan käteen, katse ajautuu jopa yllättävän paljon oikealle tai vasemmalle. Sillä kun etäisyydet ovat lyhyitä, jo pieni ero paikassa on näkökentässä monta astetta. Ja kun katse on toisaalla, on selvää että toinen puoli on pimennossa. Tämän vuoksi kun katse pidetään keskellä kyky reagoida kaikkiin hyökkäyksiin tehostuu. Tietenkin jos toinen ei osaa tai tiedä tätä katseen vaikutusta, siitä saa itselle edun jota voi käyttää hyväkseen.

Toki kun koko ihminen on aktiivisen näkökentän alueella, eikä vain hänen nyrkkinsä, kaikki tulevat hyökkäykset näkyvät. Avain on kuitenkin myös ennakoimisessa: Siinä että monet paikat pysyvät tarkkailun alla. Varpaiden liike paljastaa helposti aikomuksen potkusta tai muusta liikkumisesta, voimakas siirto jommalle kummalle puolelle kädellä kertoo että sillä ollaan lyömässä. Melkein aina lyödään takakädellä. Ja katseen suunta kertoo usein joko sen mistä hyökkäys on tulossa - tai kuten omalla kohdallani, minne se päättyy (jonne on esitilasta vain rajallinen määrä reittejä.) Kun ihminen on keskiössä nämä eri elementit ovat näkyvissä samanaikaisesti.

Tietenkin toisen näkökykyä ja automaattisia reaktioita voidaan käyttää eduksi. Siksi esimerkiksi saksalaisessa miekkailussa hyökkäys kohti päätä on yleinen neuvo. Syynä on se, että vaikka itse isku torjutaankin, kuin itsestään tulee räpäytysefekti - itse asiassa sitä vastaan taistelu on lähes mahdotonta. Näin toinen saadaan reagoimaan odotetulla tavalla ja itseään vastaan. Nämä siis toimivat vaikka toinen torjuisi hyökkäyksen, se on vain tapa saada hyvä aloitus ja asema, joka sitten tulee tietysti kuitata nopeasti. Näissä asioissa nostamattomat lainat eivät kasva korkoa, päin vastoin. Inflaatio on niissä sen verran nopea että se syö ne lähes heti.

Ei kommentteja: