tiistai 10. helmikuuta 2009

Pieni ajatus miekan vetämisestä.

Melko usein elokuvissa näkee sitä, että barbaari vetää selästään valtavan kahden käden miekan vain nostamalla sitä ylöspäin kädellään. Toki miekat olivat erittäin pitkiä, ja sitä voisi helposti ajatella että niiden selässä kantaminen on helppoa, kun metallinpala vaakatasossa kolahtelee kaikkiin metsän puihin.

Kuitenkin tämän kaltainen elokuvista tuttu niskasta vetäminen ei onnistu kovin helposti. (Koska eräs henkilö haastoi että se olisi mahdollista, yritin sitä väkisin erilaisilla keinoilla eilen illalla.) Pääasia voidaan kuitenkin melko helposti näyttää ohessa olevasta kaavakuvasta. Siinä punaiset ovat miekan huotran alkuja ja toinen taas kuvaa miekkakättä. Kuvassa toinen käsi on ylös ja toinen alas, jotta eri suuntiin vetämisiä voidaan simuloida. Samassa kuvassa on myös symmetrisesti neljä mahdollista huotranpaikkaa. (Saappaissa tms. ei ole miekan paikkaa, koska sellainen ei ole kävelyn kannalta kovin kätevä.) Kuvan voi kääntää peilikuvaksi mielessään, kuva on "symmetriseksi suunniteltu".

Idea on yksinkertaisesti se, että koko miekan vetämisen idea on saada miekan kahva riittävän pitkälle huotran alusta. Kun tämä etäisyys on saman verran tai enemmän kuin miekan terän pituus, huotrasta vetäminen onnistuu. Jos pituus on tämän yli, vetäminen ei onnistu. Toisin sanoen rajoitteita asettaa käsien pituus ja niiden mahdolliset suhteet ruumiiseen.

Kaavakuviosta näkeekin, että vyöltä "toiseen suuntaan ja ylös" saadaan pitkäkin miekka vedettyä. Ja jos miekkaa pidetään olalla, se kannattaa kammeta. Video näyttää kuinka suora miekan veto selässä olevasta huotrasta voi olla vaikeaa, mutta se on mahdollista, jos huotra nousee olalle pystyyn ja siitä vedetään miekkaa alas. (Jota elokuvissa ei näe. Mutta jo karkeasta kaaviokuviostani tämä vaihtoehto nousee esille.) Selästä veto onnistuu pitkällekin miekalle, jos huotraa samalla laskee alaspäin, kuten ninjutsumestari näyttää. (Mutta tämäkään ei ole elokuvista tuttua.) Eli aivan mahdotonta selästä vetäminen ei ole. "Vajaan huotran" tekniikka voisi olla myös ratkaisu: Jos huotra olisi lyhyempi se lyhentää miekan teräosaa kädensijan ja kärjen väliltä. Tällöin huotra olisi ylhäältä, kahvan läheltä avonainen tai se peittäisi vain osan terästä. Näin etäisyyttä kahvan ja kärjen välillä olisi jo valmiiksi ja sen avoin kohta ei silloin olisi samassa kohdassa. (Esimerkiksi pelkkä rengas huotrana ei vielä muuttaisi tilannetta, jos rengas olisi kahvan lähellä, olisi vedettävä silti koko terän pituus sen renkaan kautta. Huotran suun paikka siis on se ratkaiseva elementti.)

Pieni huomio on myös se, että sinisen käden ja punaisen käden välille syntyy pitkä viiva. Tämä taas on maksimaalinen miekka, jonka ihminen voi vetää. Sen pituuden rajat määrättävät hänen käsiensä maksimietäisyys toisistaan. Kun toinen pitää huotrasta ja toinen vetää siitä miekkaa, saadaan niiden välille pitkä etäisyys.

Tästä saadaankin jokseenkin hyvin selville, miksi samurait ja ritarit kantoivat miekkaa vyöllään. Samasta syystä myös jousella ampuessa nuoliviini ei elokuvien robin hoodin tapaan ollut pitkien nuolten kohdalla selässä, vaan kyljellä ; Tältä osin "Everything happens for a reason."

Ei kommentteja: