torstai 26. helmikuuta 2009

Kilvenkäytön perusasiat.

Kilvenkäytössä olennaisin asia on se, että kilpi rajoittaa vastustajan toimivia hyökkäyslinjoja. Tätä kautta taas voidaan paremmin arvioida, mitä hän tekee, ja näihin voidaan reagoida. Tätä kautta edut ovat valtavia.

Perusstrategia on suojata keskilinja kilvellä. Toinen voi lyödä kilpeä pois tieltä, ja etenkin niitä kilpiä joita pidetään vain keskeltä kiinni ja joita ei ole tuettu käsivarteen voidaan tätä kautta kääntää. Mutta tämä voidaan estää tukemalla kilven reunaa omaan miekkaan. Tällöin reuna saa tukea samaan tapaan. Ja kun olet suojannut keskilinjan, sinulla on avoinna reitti toisen puolustuksen läpi. Sitä voi käyttää hyväksi ja sen estäminen on vaikeaa.

Jos toisellakin on kilpi varusteena, tilanne tietenkin muuttuu vaikeammaksi.'Yritän valottaa näiden perustekiikat piirroksin. Vaihtoehtoina kilven kanssa on monia, mutta tässä kohden keskityn niistä kahteen. Oletan että miekkailija on perinteiseen tapaan oikeakätinen, eli hän pitää kilpeä vasemmassa kädessä. Asento on meleeseen sopiva. Jos suojaudutaan ammuksilta, kilpi on luonnollisesti mahdollisimman paljon edessä. Tässä kuitenkin ideana on suojata eri tavalla:
1: Vasemmanpuoleinen kilpisuojaus. Tällöin kilpikäsi on eteenpäin. Se antaa mahdollisimman suuren suoja -alueen. Toisin sanoen kädensija on "sisällä" ja kilven "vaakunapuoli" on ulospäin. Kilven reuna osuu käteen (kuin se olisi kahdella remmillä kiinni, tosin ilman sitä.) Tämä on passiivinen, "valmis asento".
2: Oikeanpuoleinen suojaus, jossa kilpikäsi menee rinnan yli oikealle puolelle. Kilven vaakunapuoli on taas keskilinjaltasi ulospäin ja kädensija on sisäsuunnassa. Kilven reuna on kyljessä. Kilven antama suoja -alue ei ole yhtä edessä. Tämä on "aktiivinen" asento. (Ja jos kilpi olisi kahdella remmillä kiinni, tätä asentoa ei voisi tehdä.)

Koska kilpi suojaa hyvin ja sitä voi siirtää hyökkäyslinjojen tielle, tärkein tehtävä on tietysti estää tätä toimintaa. Näin itse saadaan tehtyä jotain. Jos toinen pitää vasemmanpuoleista asentoa, on syytä ottaa aktiivinen ote, ja kääntää iskevästi oikeanpuoleiseen asentoon. Tällöin viet kilvellä keskilinjan ja estät toisen kilpeä suojaamasta, koska voidakseen päästä kilvellään keskilinjalle, tämän olisi saatava kilpi kulkemaan kilpesi läpi, ja se ei onnistu koska materiaalisten kappaleiden läpi ei mennä, ja kilven ulkoreunaa on suojattu miekan terällä. Tässä prosessissa syntyy aukko toisen puolustukseen, joka käytetään hyväksi. Jos toinen yrittää iskeä aukosta, jonka olet vaivalla rakentanut, käännä kilpi takaisin - sinä voit tehdä sen, koska sinun kilpesi reunalla on avoin kulkureitti keskelle, hyökkäyslinjalle. Kun teet näin, torjut tämän iskun. Samalla saat aukon toiselle puolelle, ja tästä voit lyödä läpi. Kaikissa esimerkeissä iskut kohdistuvat joko toisen miekkakäteen tai keskivartaloon tai päähän.

Jos taas toinen yrittää tehdä sinulle tuota edellä mainittua, tilanne muuttuu hieman. Silloin sinun on vaihdettava kilven puolta välittömästi. Tällöin toisen isku menee ohi. Tässä vaiheessa tilanne olisi muuten "yhtä hyvä", mutta sillä erotuksella että vastustajasi on lyönyt, joten hänen iskusa on tehty. Sinä sen sijaan voit käyttää miekkakättäsi vapaasti. Ainut hyökkäyslinja, joka on käytännössä mahdollinen ja nopea on iskeä kilpien "kohtausreunan yli" jolloin pääset lyömään toista päähän.

Tästä ja hieman edistyneemmästäkin keskikokoisen kilven käytöstä on melko valaiseva esimerkkivideo:
hammaborg talhoffer variations for viking shield and sword.

Ei kommentteja: