maanantai 9. helmikuuta 2009

Riposte

On vielä eräs miekkailun toimintatapa, jota en ole vielä oikeastaan käsitellyt. Se on riposte. Sen idea perustuu ajoitukseen. Sen määritteleminen on helpointa sitä kautta, mitä se ei ole:
1: Kun counterattack eli vastahyökkäys on sellainen, että se viedään loppuun yhdellä liikkeellä ja se loppuu samanaikaisesti, kuin vastustajan isku olisi pitänyt torjua, riposte koostuu kahdesta vaiheesta, jossa on ensin torjunta ja vasta sen jälkeen hyökkäys.
2: Erillinen yhdistelmä jossa torjunta ja hyökkäys on aikaavievämpi toimenpide, jossa toiminta on selkeästi irrallaan. Riposte ei kuitenkaan ole aivan yhtä hidas kuin kaksi suoritetta. Sen sijaan riposte perustuu siihen, että torjumalla saadaan pieni hetki etua, joka käytetään hyökkäyksen tekemiseen. Se voi perustua vaikkapa siihen että collectionia käyttämällä toisen isku kootaan väistille tai impulseen, jolloin torjunnan impakti palauttaa toisen miekkaa takaisin päin hieman niin että syntyy avoin reitti, joka käytetään välittömästi hyväksi. Parry+riposte on yleinen pari floretissa ja muussa pistomiekkailussa, ja termi onkin sitä kautta otettu. Mutta sen tapainen ilmiö tunnetaan tietenkin myös eurooppalaisessa miekkailusta. Tosin se ei siinä ole aina pisto; Toki pisto on usein luonteva sen nopeuden ja suoraviivaisuuden vuoksi. Lisäksi kun on usein torjuttu sivusuunnassa, voimaa saadaan nopeasti ja tehokkaasti eteenpäin esimerkiksi jaloista, kun taas täysivoimainen sivusuuntainen isku on vaikeampi suorittaa.

Riposten voi luonnollisesti myös torjua. Yleisin ja helpoin torjuntatapa on (tietenkin) yielding. Mutta myös perustorjunnat ovat mahdollisia, ja niistäkin on mahdollista tietenkin tehdä riposte toiseen suuntaan.

Aiheesta on tietenkin videoita verkossa, esimerkiksi "Foil Fencing Attacks : How to Riposte in Foil Fencing".

Ei kommentteja: