tiistai 3. kesäkuuta 2014

Pieni huomautus ; Pitävätkö herrat (todella) vaaleaveriköistä?

Hiusten väri on ihmisen henkiinjäämisen kannalta melko toisarvoinen. Siksi onkin hieman erikoista että sitä pidetään melko merkittävänä asiana. Eurooppalaisessa tarinaperinteessäkin hiusten väri on saattanut paljastaa jo varhaisessa vaiheessa onko kirjassa esiintyvä nainen luotettava vaiko petturi, koska kyseinen kirjailija on sattunut mieltymyksiensä vuoksi värikoodaamaan hahmonsa näin. Japanilaisessa animekulttuurissa hiusten väri on hyvin tarkasti määrättyä. Hahmon luonne määrittyy hiusten värin pohjalta hyvin vahvasti. Tätä sitten perustellaan vaikka Jungilaisuudella.

Hiuksilla on kuitenkin seksuaalivalinnallinen luonne vaikka sillä ei suoraan mitatakaan hengissä selviämistä. Ja tässä mielessä voitaisiin uskoa vaikkapa kansanviisautta. Siinä blondejen seksikkyys nousee esiin. (Blondeihin liittyy luonnollisesti myös stereotypia tyhmyydestä. Enkä ole aivan varma siitä johtuuko tämä sterotypia siitä että naisellisiksi piirteiksi määrittyvät usein erilaiset neoteeniset piirteet ja tyhmyys on yksi näistä. En kuitenkaan tässä keskity tähän tyhmyysstereotypiaan vaan siihen että miehet pitävät blondeja seksikkäänä riippumatta siitä mitä muita korrelaatteja tähän sitten liittyy tai ei.)

"Psychology Today" uutisoi taannoin siitä miten blondien seksikkyyttä on tutkittu. Ja siinä oli huomattu jännittävää tietoa. Kansanviisaudessa oli takana jotain perää, mutta tosiasiassa sillä tavalla että todellisuus on oikeastaan juuri päinvastainen. (Mikä on laittoman yleistä kansanviisaudelle. Joskus siinä on oikeita huomioita, tosin yllättävän harvoin. Ja usein tulkinnoissa on pahoja virheitä, joskus tämäkään ei pelitä. Muut ovat harvinaisia poikkeuksia.) Tutkimuksessa huomattiin että blondit saavat eniten huomiota, mutta tosiasiassa miehet ihastuvat yleisimmin brunetteihin. (Syynä saattaa olla tyhmyysstereotypian leviäminen. Miehet tuomitsevat ja tulkitsevat blondeja tiukemmin ja leimaavat heidät tarpeettomasti tyhmiksi, vaikka ainut mikä prosessissa on tyhmää on ajatus siitä että hiusten värillä olisi relevantti korrelaatio älykkyysosamäärän kanssa.)

Kirjoittajan tyylitaju ja prioriteetit ovat ehdottomasti kunnossa. Hän halusi lapsena naimisiin intiaaniprinsessan kanssa.

Ei kommentteja: