keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Jack off

Roolipeleissä on hyvin tavallisesti kuvattu ns. studded leather armour. Sitä pidetään kohtuullisen kevyenä panssarina. Tämän panssarin historiallisuus on "siinä rajalla". Teknisesti se, mitä peleissä kutsutaan "studded" haarniskaksi ei ole Eurooppalaisessa kulttuurissa. Ajatus siitä että nahkaan kiinnitetään niittejä suojaamaan paremmin on kuitenkin eräänlainen "mutatoituminen" oikeanlaisesta historiallisesta haarniskatyypistä.

illuminati excellent
Ei ole ollut mitään studded leatheria, mutta voidaan sanoa että nahkaan liitettyjä tai niitattuja metalliosia on käytetty ja näin tehty metallivahvikkeellisia nahkahaarniskoita. Itse kutsuisin näitä kyllä enemmän sirpalehaarniskoiksi "splinter armour". Sillä teknisesti ne ovat tavalla tai toisella juuri sitä. Tällöin tyypillinen haarniskan rakenne on se, että on kaksi kerrosta nahkaa joiden väliin on nidottu tai ommeltu pieniä metallilevyjä. Euroopan historiassa tämänlainen ratkaisu kulkee nimellä brigandine ja se on nomenomaan ollut aivan oikeasti - ja myös hyvin yleisesti - käytetty haarniskamalli. Ja oheisessa kuvassa näkee miten tämä näyttää hyvin paljon siltä miltä roolipelien "studded leather armour". Se mitä ei näy on että noiden niittien takana on noin tulitikkulaatikon kokoisia metallilevyjä jotka on yläreunastaan nivottu kiinni nahkaan.

Tämä innovaatio ei tietysti ole mitenkään erityisen uusi. Sitä on käytetty 1100 -luvulta lähtien ja 1200 -luvulla se yleistyi euroopassa voimakkaasti. "Kuningas Jaakon Raamatun" tekoaikana brigandine -tyylinen panssari oli sen verran yleinen että heprealaisten kevyt panssari (סרין : siryon) käännettiin nimenomaan brigandineksi. (Esimerkiksi kohdassa Jer. 4:64) Tämän tyylinen panssari on siitä käytännöllinen, että se on kohtuullisen edullinen verrattuna vaikka ketjupanssariin (jonka vääntämiseen tarvitaan paljon työtä) saati purkkimaiseen levyhaarniskaan joka on syytä tehdä mittojen mukaan. Brigandinen huoltaminen ja irronneiden levyjen takaisin kiinnittäminen ei myöskään ollut vaikeaa. Ja rakennusaineena voitiin käyttää vaikka hajonneista panssarinsirpaleista saatuja jämäosia.

Toisaalta Euroopassa tunnettiin myös panssarityyppi jota kutsuttiin nimellä jack of plates. Se on brigandinen kanssa hyvin samanlainen. Ainoana erona on oikeastaan kiinnitystapa. Siinä missä brigandinessa kiinnitysmekanismi on niitti on jack kiinnitetty ompeleilla. Tässä mallissa kiinnitetyt metallinpalat eivät aina olleet levyjä, ja ompeleilla panssariin voi ommella vaikkapa metallirenkaita, jolloin syntyy jotain (ring jack) joka kilistää kelloja myös roolipelaajien korvissa (ring mail). (Rengaspanssareita on saksan alueella kutsuttu nimellä schiessjoppe. Se kuulostaa minun korvaani hupaisalta, kuin joltain Kummelin poikien sketsisaksalaiselta.)

Turkin, Indo-Persian (chihal'ta hazar masha) ja Kiinan (钉甲 : dingjia) alueella tunnettiin kevyt haarniskatyyppi jossa paksussa kankaasa oli kankaassa sisällä metallilevyjä tai ohuita metallinauloja. Japanilaiset taas käyttivät kuusikulmaisia metallinkappaleista koostuvaa panssaria (亀甲 kikkō) joka muistuttaa hyvin vahvasti brigandinea. Innovaatio on siis kaiken kaikkiaan hyvin tyypillinen. ; Koska ratkaisu on kohtuullisen edullinen ja myös huollettava ei liene yllättävää että venäjän alueella peruspanssaria tarkoittava "yleisnimi" (kuyak) viittaa vahviten juuri panssariin jossa on nahkaan kiinnitettyjä metallinpalasia. ; Tämä on ikään kuin se standardipanssari, josta poikkeaminen pitää sitten ilmoittaa erikseen. (Toisaalta euroopassa mail -termi on yleiskäytössä mutta se viittaa vahvasti ketjupanssariin.)

Usein tämänlaista panssaria ei tosin käytetty siihen tapaan kuin roolipeleissä. Roolipelit kun tykkäävät laittaa yhden panssarin. Kuitenkin menneinä aikoinakin tiedettiin kerrospukeutumisen salat. Jos pohjalle laittaa useista kangaskerroksista koostuvan gambesonin, se toppaa hyvin impakteilta ja estää neulamaisten ja pistävien aseiden läpäisyä hyvin tehokkaasti. Kun sen päälle laittaa vaikka hihat ja hupun mukanapitävän ketjupanssaripaidan (hauberk) joka suojaa viilloilta on suojaus jo hyvinkin tehokas. Kun tämän päälle laittaa vielä brigandineliivit, kokonaisuus suojaa käsittämättömän hyvin ; Kun eri kerrokset suojaavat parhaiten keskenään eri asioilta, on kokonaisuus melko päheä.

Sitä minä en tosin ymmärrä miksi scale mail on aina roolipeleissä luokiteltu raskaaksi haarniskaksi jos brigandine on aina kevyt haarniska. Toki suomuhaarniskassa levyt ovat yleensä limittäin eivätkä vierekkäin, mutta en nostaisi eroa niin suuresti.

Ei kommentteja: