maanantai 22. lokakuuta 2012

Sosiaaliset

"What is wrong in our postmodern society? We just don't get "social". We can fail with it in many ways. We fail social itself (social media is hardly social) We fail everything around it (social sciences are hardly science at all). Or both (social democracy is hardly democratic and not social at all)."

Jos et halua pohtia asiaa itse, on mahdollisuus ylimaalata pimeyttä ja lukea minun, Übersturmführercommandantin, Rottakuninkaan ja Skotlannin kruunaamattoman ylivääpelin auktoriteetilla sanottu totuus asiasta. Muut voivat jättää jatkon maalaamatta;

Kirjoitin ylläolevan facebookpäivityksen. Se muistuttaa siitä että:
* Sosiaalinen media on ongelmallinen koska usein ihmisillä on yli Dunbarin luvun verran facebookystäviä. He eivät voi tuntea heitä kovin läheisesti. Näin ollen ystävien sijasta onkin kontakteja. Sosiaalisuus on korvautunut verkostoitumisella. Facebook on kätevä tapa julkistaa turhia asioita jotka eivät kiinnosta ketään ja sen ydintoiminta on rakentaa illuusio siitä että ihmisten päivitykset olisivat todella tärkeitä. Ennen vain turhien julkkisten turhia touhuja seurattiin ja niitä pidettiin turhina. Nyt facebook antaa jokaiselle mahdollisuduen samaan ilman paparazzeja.
* Valitettavasi Sokal oli oikeassa. Postmodernismi voisi teoriassa olla hyvä, koska se vastustaa teoriassa dogmia. Kuitenkin käytännön tasolla ongelmia tulee koska ihmiset puolustavat omia näkemyksiään tuomalla niiden taustaoletukset esille ja tiedostetuiksi kun taas vastapuolen esilletuodut premissit ovat todiste siitä että ne ovat vain dogmia joista ei tarvitse välittää. Lopputuloksena on akateemisella saivartelulla ja termikikkailulla tehdyn valtapelin maksimoituminen eikä minimoituminen. Illuusio on siinä että toisten myytti korvataan omalla myytillä ja tämä oma narraatio nähdään arvokkaampana. Illuusiota ei murreta ja valtapeliä vähennetä vaan illuusiot korvataan uusilla illuusioilla. Ja murros on muoti-ilmiö ja valtapeliä.
* Sosiaalidemokratia nojaa rakenteisiin. Se ei suinkaan kannata yhteisvastuuta ja muuta sosiaalista ratkaisua. Sen sijaan sen näkemyksissä valtiosta ja ennen kaikkea sen byrokraattisesta koneistosta tehdään automaatti joka ottaa rikkailta ja antaa köyhille. Tämä on varsin kylmää eikä siinä ole ihanne demokratialle ominaista ihmisten osallistumista. Valtiokoneisto sosiaalidemokratiassa on helposti kylmä ja etäinen holhousyhteiskunta. Tämä on toki kenties toimivakin ratkaisu köyhyyteen - luultavasti parempi kuin Niinistön kaltaisten sosiaaliseen demokratiaan nojaavien ihmisten ratkaisut joissa luotetaan ihmisten avuliaisuuteen ja haluun tehdä hyvää. Siinä on kuitenkin väärä nimi.

Ei kommentteja: