Bucklerin käyttöä on melko helppo selittää pitkän miekan kautta. Pitkässä miekassa vasen käsi on kädensijalla, tätä kautta saadaan vipuvoimaa jota voidaan käyttää joko pitämään miekka paikoillaan, tai sitten tällä voimalla voidaan vääntää toisen asetta sivuun. Torjunnassa on silti muistettava että miekan kahvaa lähellä oleva terä on "kilpi", ja kärkiosa on "miekka". Kärkeen kohdistuvia voimia on vaikeaa pitää kurissa, mutta kahvan lähellä voimat ovat paremmin konrollissa. Kärjellä taas saa voimakkaita iskuja, kun taas kahvan lähellä terällä ei ole riittävästi nopeutta. (Iskun kaari on isompi kärjen kuin kahvan kohdalla. Miekka on iskussa kokonaisuutenaan vipu, voiman ja etäisyyden lisäin.) Näin toisen "miekka" laitetaan oman "kilven" luo ja oma "miekka" kiertää toisen "kilven".
Koska bucklerin käytössä miekkaa pidetään yhdellä kädellä, tämä muuttuu hieman. Tässä vasemman käden "kilvestä" tulee ihan konkreettinen kilpi, ilman heittomerkkejä. Siksi on hyvin tavallista pitää miekkaa bucklerissa kiinni. Silloin työnnät toisen aseen syrjään kilvellä. Koska kilpi on metallia ja pyöreä, se liukuisi helposti ilman miekkaa. Yhdessä käyttäen kilpeen tulevan iskun saa sidottua omaan miekkaan. Toki pelkkä sivuun siirtäminenkin vaikuttaa joskus riittävästi.
Tätä kautta systeemi on hyvin samantapainen, ainut ero on oikeastaan siinä että siinä missä pitkässä miekassa vasen käsi on kahvalla ja takana, on tässä vasen käsi kilvellä ja edessä.
Mutta tämä koskee tietysti vain aseiden kohtaamisen hetkellä. Muuna aikoina ei ole mitenkään välttämätöntä pitää kilpeä kiinni miekassa. Alussa oleviin kuviin laitoin siksi mukaan asentoja, joissa miekka ei ole kiinni kilvessä. Näissä kilvellä on toinenkin tehtävä kuin toimia suorana suojana hyökkäyksiltä. Ne ovat myös näkösuoja : Ne piilottavat miekan toisen katseelta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti