keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Maailmassa on virhe(itä)

Jos asiaa katsotaan käytettävyyden kannalta, CAPS LOCK on harvinaisen huono keksintö. Se on luultavasti lähinnä jonkinlainen jäänne kirjoituskoneiden ajoilta. Kuten myös QWERTY -näppäimistö, eli se yleisin tapa asetella näppäimet näppäimistölle.

QWERTYä ja CAPS LOCKia yhdistää tehottomuus. Itse asiassa QWERTY on kehitetty sen vuoksi, että kirjoituskoneissa liian nopea naputtelu johti usein kirjoituskoneen varsien sotkuun ja lukkiutumisiin. Tätä haluttiin välttää ja siksi näppäimet aseteltiin niin, että niillä olisi huono kirjoittaa. Ja näin meillä on käytössä näppäimistö joka on itsetarkoituksellisen huono kirjoittamiseen.

CAPS LOCK on myös nappula jota on aikaisemmin painettu pohjaan jos on pitänyt kirjoittaa paljon suurilla kirjaimilla, esimerkiksi otsikoita. Tässä on ollut järkeä koska saman hoitaminen SHIFTillä, joka nimensä mukaisesti nosti koko kirjoitusaseman asentoa ja sen pohjassapitäminen vaati huomattavan määrän voimaa. CAPS LOCK auttoi säästämään sormia ja oli aikanaan hyvinkin viisas innovaatio. (Lisäksi jos pääset käsiin vanhaan mekaaniseen kirjoituskoneeseen voit omin silmin nähdä että niiden CAPS LOCK oli melkoisen pieni, mikä itsessään vähensi virhelyönnin mahdollisuutta. Nykynäppäimistössä se on suurempi kuin muut kirjaimet.)

Sen painaminen tuntui hyvin erilaiselta kuin muiden näppäimien, ja jo tämä toimi jonkinlaisena typonestomekanismina. Nykyään CAPS LOCK on sen sijaan nappula jonka poistaminen näppäimistöstä kokonaan todennäköisesti tekisi näppäimistöstä paremmin toimivan. (Mutta sehän rikkoisi näppäimistöjä koskevan yhtenäistävän teeman, huonon käytettävyyden.)

Siis kuka HELVETIN ÄÄLIÖ on keksinyt laittaa ylikokoisen CAPS LOCK -nappulan keskiriville, jossa sormet usein ovat, ja peräti A -kirjaimen viereen. Siis sen A -kirjaimen jota käytetään vain aivan helvetisti verrattuna vaikka Q -näppäimeen. Pahinta on se, että tietokoneiden näppäimet eivät vaadi takomista samalla tavalla kuin vanhat kirjoituskoneet. (Mikä on toki itsessään hyvä asia. POIKKEUS on kun katsotaan näppäimistöjä kaiken kaikkiaan.) Voit nimittäin painaa vahingossa a:ta ja samaLLA TULET LYÖNEEKSI caps lockIN PÄÄLLE, ETKÄ HUOMAA MITÄÄN HETI, vaan tulet kirjoittaNEEKSI suurilla kirjaimilla. Jos on vähänkin epätarkemmat sormet, CAPS LOCK itse asiassa menee yllättävän helposti ja usein vahingossa päälle.

Ja, toisin kuin kirjoituskoneissa joissa CAPS LOCKin painaminen tuntui erilaiselta, aikaansai näkyvän muutoksen itse laitteessa, että yleensä voit myös kuulla miten se kuulosti erilaiselta joten niiden kanssa (a) mahdollisuus virheeseen ja (b) mahdollisuus tehdä virhe ilman että huomaat sen olivat minimaalisia. Kirjoituskoneiden virhekontrolli oli siis paljon paremmalla tolalla kuin nykynäppäimistöissä.

Nykymaailmassa CAPS LOCK viittaa huutamiseen. Ja siksi vahinkonäppäin tuottaa ilmoille tekstiä joka tulkitaan vihaiseksi. Että sinällään CAPS LOCK tuottaa sitä vihaa jota sen tuotokset symbolisoivat. Tämä näppäin myös ansaitsee kaiken siihen kohdistetun raivon. Vähintään. CAPS LOCK onkin jotain joka näkyy lähinnä raivohullujen salaliittoteoreetikoiden käytössä. Ja rehellisesti sanoen jos tämä heidän mielentilansa johtuu CAPS LOCK -näppäimestä, siitä tulee aivan ymmärrettävää. Kun katsoo omaa näppäimistöä ja siinä on tämänlainen "innovaatio" ei ole varmasti vaikeaa sen jälkeen kuvitella, että joku jossain fasadien takana suunnittelee jotain kavalaa pääsi menoksi.

Kenen idea oli laittaa CAPS LOCK näppäimistölle? Suuret kirjaimet saa paremmin SHIFTillä! Minkälainen kädetön ja toivon mukaan jalaton amatööri on päättänyt että kyllä, universaalisti tämä CAPS LOCK on se asia joka pitää ehdottomasti laittaa joka ikiseen näppäimistöön kaikkialla? Ovatko he kuolleet? Riittävän kiduttavalla tavalla myös? Varmasti kanssa? Silloin he nimittäin ovat ansainneet kohtalonsa. Teologit ja ateistologian mestarit voisivat kirjoittaa lukukaupalla siitä miten CAPS LOCK -näppäin yksinään on merkittävä demonstratiivinen lisä ns. teodikean ongelmaan. Taatusti asiat voisivat olla paremmin, taatusti ei ole mitään hyötyä eikä tee meistä jalompia ja pitkämielisempiä.

Itse asiassa jos mietitään sitä, miten paljon näppäimistöjä käytetään koko ajan, on selvää että CAPS LOCK on jotain joka tuottaa yksinään paljon hukattuja työtunteja. On arvioitu että keskimääräinen toimistotyöntekijä naputtaa jotain näppäintä noin 5 000-10 000 kertaa työpäivässä. Ja kuten näppäimistönkäytön määrää arvioivasta sivusta voi nähdä, A on hyvin ahkerasti käytetty. Jos ajatellaan, että sivistysmaiden noin 350 miljoonaa toimistotyöntekijää tekee keskiverrosti työtä, painetaan keskimäärin kuutisen miljoonaa kertaa spacebar -nappulaa ja E -kirjainta kolmisen miljoonaa kertaa sekunnissa, globaalisti. A -kirjain on hyvänä kolmosena, ja senkin kohdalla kysymys on useista miljoonista kerroista sekunnissa. Osa näistä on typotuksia joissa sormi osuu CAPS LOCKiin ja näiden lukujen valossa voidaan sanoa että on aivan turvallista arvioida että juuri nyt, juuri tällä sekunnilla, joku toimistotyöläinen, töitä tehden, kiroilee tätä saatanan perkeleen nappia joka ei kelpaa kuin. Tätä infernaalista baphomedin keksintöä. AAAAAA!

CAPS LOCK. Tätä näppäintä voi siis arvioida lähinnä taloudellisten tappioiden muodossa. CAPS LOCK ärsyttää tavallisia ihmisiä, tekee elämästämme vaikeaa ja haittaa jopa globaalia taloutta jollain varmasti mitattavissa olevalla määrällä, jossa hämmästyttävää on se, miten vaikeaa tätä määrää on suoraan mitata, mutta samanaikaisesti miten hämmästyttävän paljon se todennäköisesti on. Haitta on merkittävä, joskin "piilossa", ikään kuin kavalasti siinä A -kirjaimen vieressä väijymässä kuten se nappulakin.
SAATANA. Älkää edes kysykö kellojen siirrosta ja siihen liittyvistä kuolemista! Itse siirsin kelloa 20 senttiä vasemmalle.

Ei kommentteja: