tiistai 8. huhtikuuta 2014

Laksatiivikatastofi

Suurin osa ihmisistä osaa kohtuullisen hyvin erottaa fantasian todellisuudesta. Kuitenkin samanaikaisesti tiedetään että yksi syistä joiden vuoksi jotkut amerikkalaiset autoilijat jättävät turvavyön käyttämättä on se, että he ovat nähneet liian monta amerikkalaista elokuvaa. Niissä autot kun räjähtävät. Tämän vuoksi he kokevat että onnettomuudessa tärkeintä on päästä nopeasti autosta pois. Elokuvat siis vaikuttavat jossain määrin todellisuudentajuun.

Tämänlainen tuntuu aina naurettavalta silloin kuin joku muu tekee sitä.

Elokuvissa tapahtuu toki muitakin kliseitä kuin auton räjähdyksiä. Yksi niistä on monissa komedioissa esiintyvä laksatiivitemppu. Esimerkiksi "Mr. Bean - äärimmäinen katastrofielokuva" pitää sisällään laksatiivikohtausken jossa Mr. Bean laittaa laksatiivia museon vartijan kahvikuppiin. Ei mene kauaa kun tämä jo rientää koomisesti vessaan. Temppu on toistettu ja niistä saa aina sellaisen kuvan kuin laksatiivi toimisi nopeasti, ehdottomasti korkeintaan varttitunnin.

Minulla oli eilen "kova umpi", ja jouduin turvautumaan lääkevalmisteeseen. Katsoin annostuksen ja otin sen ohjeiden mukaan. Aikaa meni. Ja noin tunnin päästä ihmettelin, että mikä maksaa. Mitään ei ollut tapahtunut siihen mennessä. Katsoin tuoteselostetta ja käyttöohjetta hyvin tarkasti ja sieltä löytyikin - yllättävän pienellä painetusti - se, että vaikutusaika oli 6-12 tuntia. Tässä vaiheessa oli noin 10 illalla. Oli pakko yrittää nukkuakin. Olikin äärimmäisen miellyttävää herätä siinä 3 ja neljän välistä yöllä. Meininki oli tässä vaiheessa kutakuinkin samanlaista kuin komediallisissa elokuvissa.

Siksi minulla olikin jonkinlaista nolostunutta ärsytystä.

Sitä kun toisaalta tekisi mieli nipottaa elokuvien tiedevirheistä. Kuitenkin samalla sitä tiedostaa että jokaisen pitäisi tietää että Mr. Bean ei ole mikään "faktuaalinen dokumentti". Ja että se, että tämänlaisten asioiden antaa vaikuttaa odotuksiinsa ja päätöksentekoon kertoo siitä että jonkinlaista älyllistä laiskuutta oli ilmassa. - Ja minä kun luulin joku älykkö-skeptikko olevani! On aika paha moittia muiden taikauskoja ja epä-älyllisyyttä kun itse elää elämäänsä kuin paskat pölhökomediat olisivat totisinta todellisuutta.

Tosin omalla kohdallani voin sanoa puolustuksekseni sen, että opin epäonnistumisestani ja huomenna minä osaan ulkoa ostamani laksatiivilääkkeen vaikutusajan. Ja ne muut ovat yhä taikauskoisia hölmöjä.

Ei kommentteja: