Tästä syntyy aloittelijalle helposti harha siitä että tikareihin ei olisi yhtä hioutunutta tyyliä kuin esimerkiksi hilparin (halberdin) käyttöön. Siinähän on "siisti ja ymmärrettävä metodologia" taustalla. Toinen harha mikä voi syntyä on se, että tikari olisi "helppo taisteltava". Onhan niitä vastaiskuja aseeton vs. tikarikin paljon. Tosiasiassa näin ei ole. Kaikki heijastuu itse asiassa siihen, mitä tikareilla taistelu on. Se on ensisijaisesti erittäin nopeatempoista.
Tämä vertautuu itse asiassa Wing Chun Kung Fuun. Sehän on erittäin nopea itsepuolustustapa. Syinä nopeuteen on lyhyt etäisyys. Lyhyt etäisyys estää "siistin lähestymistavan"; On reagoitava nopeasti joten mistä tahansa tilanteesta on voitava torjua juuri se tuleva. Välissä ei ole tilaa mihinkään asennon korjaamiseen. Tämä tarkoittaa sitä että tekniikoita tarvitaan enemmän. Se tarkoittaa myös sitä, että tikaritaistelussa tarvitaan enemmän, ei vähemmän, harjoittelua. Wing Chun Kung Fukin on "hirveän vaikeaa". Siksi tavallisesti ensin opetellaan pitkä miekka ja sitten vasta siirrytään lyhyempiin aseisiin.
Kuitenkin tikaritaistlussa ON logiikka. Tätä ovat rekonstruoineet useat henkilöt. Heidän työnsä ei ole ollut helppoa: Sillä siinä missä yksittäinen tekniikka on melko helppo rekonstruoida, koko "taustalogiikka" eli "tyylin dynamiikka" on vaikeampi pala.
Tämänkaltainen systeemi on kuitenkin tärkeä koska se tuo harjoiteltavuutta. On hyvä muistaa että tekniikkaryväs jonka opettelu on vaikeaa on huomattavasti vaikeampi opetella. Tämä on ymmärretty monissa itsepuolustuslajeissa: Niissä on "sille tyypillinen" lähestymistapa. Siksi karatessa on erilainen lähestymistapa kuin aikidossa. Ja tätä kautta tekniikat valikoituvat. Lajin kattavuus tarkoittaakin sitä miten hyvin se selviää kaikesta mahdollisesta vastaantulevasta. Tämä voidaan tehdä rajatulla määrällä tekniikoita. Osa voidaan "karsia". Ei siksi että ne olisivat huonoja, vaan siksi että ne vaatisivat "erilaisen suhtautumistavan".
Kun keskiaikaisessa miekkailussa on keskeistä kahden -keskenään ristiriidattoman mutta ei automaattisen - asian pitäminen samanaikaisesti, eli (1) historiallisen autenttisuuden hakeminen ja (2) tekniikoiden toimivuus, on hyvä katsoa mikä logiikka historiallisessa tikaritaistelussa on ollut.
Tikareissa perusidea syntyy miekkailustakin tuttujen 4 kohteen avaamiseen ja sulkemiseen. (Jotka voidaan selittää helpohkosti jakamalla ihminen "navasta" pystysuuntaan ja vaakausuuntaan. "Kohteet" on kuviteltavissa hyökkäyslinjoina jotka tulevat pääsääntöisesti "jostain väli -ilmansuunnasta" niin että niiden hyökkäyslinja päättyy "keskelle".
Yleensä manuaaleissa luokitellaan suojaukset sen mukaan tulevatko ne alhaalta vai ylhäältä. Vahva enemmistä tikaritekniikoista onkin loogisia kun ne nähdään reaktioina jotka riippuvat siitä mihin näistä neljästä on hyökätty. Olen luokitellut nämä suojauksen mukaan, mutta kun torjunta on käytänössä reaktio johonkin hyökkäykseen, tämä tarkoittaa käänteisesti sitä, että tämä koskee myös tapoja joilla hyökkäys määritellään.
Toinen merkittävä asia on "samanaikaisuus". Talhofferilla, kuten muillakin, ideana on se, että toiminta on samanaikaisesti aktio ja reaktio: Tämä on veitsen kanssa järkevää, koska se on nopeatempoista. Siksi tekniikoissa on aina suojautumisosa että hyökkäämisosa. Reagointitapoja on muutamia. Ne ovat yleensä kaksi seuraavaa.
___1.1: Kun muistetaan että tässä on sidontaa, joita voidaan jatkaa "sisälle" tai "ulos", ja päälle voidaan tehdä disarmia tai lukkoja. Näistä osa taas toimii eri tavoin riippuen siinä missä vaiheessa torjuntakontakti tulee (Tietyt horjutustekniikat ovat helpompia jos ne otetaan aikaisessa vaiheessa vastaan. Osa lukoista toimivat parhaiten myöhään.) Ja "lähempänä" voi tilanneriippuvaisuuden vuoksi olla jompi kumpi käsi tahansa, ja näitä yhdistellään edellisten kanssa ... Tämä luokittelu pitää sisällään valtaisan määrän tekniikoita. Yksi pääidea voi siksi pitää sisällään "paljon tavaraa". Ja silti joutuu tekemään töitä yksityiskohtien kanssa.
Mielestäni nämä ovat olennaisesti samanlaisia ideoita kuin miekassa on "normaali counterattack" ja sitten "counterattack with avoidance". Ensimmäisessä toisen hyökkäyslinjaa vastaan lyödään siten että toisen aseen kärki päätyy lähelle omaa väistiä ja sitten "oman miekan vapaa pää" lyödään läpi. Tätä voidaan tietysti auttaa erilaisilla avauksilla, mutta periaatteessa sekin on "siinä". Toinen taas on se, että samanaikaisesti väistetään ja lyödään ilman miekkakontaktia läpi toisen aukkopaikasta. Tätä kautta katsoen homma on ehkä "helpompi tajuta".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti