keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Herodotoksen virhe ja uskomattomat tosiasiat.

Juha Leinivaara kirjoitteli levinneestä salaliittoteoriasta, jonka mukaan USA:n kuussakäyminen on lavastettu. Hänen esittämänsä prosenttiluvut vihjaavat että tämä uskomus on erityisen yleinen.

Nostan ytimeen reagoinnit NASA:n uusiin kuviin, joissa näkyy jälkiä kuussakäymisestä.

"On kai jokseenkin eri asia 'todistaa' että kuuhun on 40 vuoden aikana saatu toimitettua romua, kuin että olisimme 40 vuotta sitten katsoneet suorana lähetyksenä kuukävelyä. Katsottuani kuumodulin varjoa videolta n. 3 tunnin ajan useilla eri nopeuksilla, voi todeta että se ei liiku mihinkään - johtopäätös: valonlähde on samalla kiintellä kamaralla kuin alus & tämä lienee tapahtunut huomattavasti todennäköisemmin autiomaassa kuin kuussa, auringonvaloa se ei ainakaan ole."

Selitys on yksinkertainen: Maassa vuorokauden pituus on 24 tuntia, joten aurinko kiertää melko rivakasti, joten 3 tunnissa varjot liikkuvat huomattavan määrän. Sen sijaan kuu on siitä jännittävä, että sen vuorokausi on kuukauden mittainen ja on 29 vrk 12 h 44 min. Ja tämä on syy sille, miksi kuu ei näytä koskaan toista puoltaan. Salaliittoteorioissahan kuun taakse asennellaan esimerkiksi natsien salaisia tukikohtia, joten salaliittojen ystäville tämä fakta lienee tuttu.

Tätä skeptisyyttä voitaisiin kutsua vaikkapa "Herodotoksen virheeksi". Herodotos, "historian isä", oli siitä erikoinen kirjoittaja, että hän tunnetusti kasasi yhteen lähes kaiken kuulemansa melkoisen kritiikittömästi. Hän oli kuitenkin skeptinen eräässä tapauksessa. Hän nimittäin kirjoitti foinikialaisten afrikankiertämisestä.

Foinikialaiset nimittäin esittivät kiertäneensä Afrikan eteläkärjen. Koko matkan punaiseltamereltä gibralttarille asti. Herodotos ei uskonot tätä samasta syystä, miksi harva muukaan sen ajan ihmisistä uskoi: He nimittäin tiesivät että aurinko pysyy aina etelässä. Foinikialaisten tarina tuntui heistä uskomattomalta legendalta, koska heidän tarinoissaan aurinko oli ollut keskipäivän aikana pohjoisessa.

Tämä havainto liittyy kääntöpiireihin: Kravun kääntöpiirihän kulkee afrikan poikki. Samoin kauriin kääntöpiiri Sen pohjoispuolella aurinko ei koskaan näy zeniitissä (lakipiste) eikä se koskaan ylitä sitä. Aurinko näkyy siis olevan aina etelässä. Kaurin kääntöpiirillä tilanne on päinvastainen, joten aurinko näyttää sen eteläpuolella olevan aina pohjoisessa.

Herodotos ystävineen eli aina sellaisella alueella että he eivät olleet koskaan kohdanneet tätä tosiasiaa, joten he eivät tienneet siitä, eivätkä osanneet ennakoida sellaista tapahtumaa. Heille luonnonlaki oli että aurinko oli aina etelässä. Siksipä foinikialaisten nähtiin valehdelleen. Tavallaan kieroa että foinikialaiset joutuivat samalla faktalla valehtelijoiden kirjoihin, millä heidän matkansa sitten myöhemmin todistettiin tapahtuneeksi : Olisi vaikeaa keksiä, miksi he olisivat keksineet tämän kummallisuuden, legendan, joka kuitenkin vastaa todellisuutta.

Sama koski tietysti kuusalaliittoon uskovaa: Jos hänen vaatimansa auringon kierto olisi tapahtunut, se olisi itse asiassa todistanut että kuureissu oli varmasti lavastettu : Kuussahan tätä varjojen siirtymistä ei tapahdu.

Mutta asiaan liittyy toinenkin puoli. Se on psykologinen. Tähän liittyy uudehko ja mielenkiintoinen tutkimus, jonka tekivät Nyhan ja Reifler. Siinä löydettyä ilmiötä kutsutaan nimellä "The Backlash Effect". Tämä efekti sivuaa assimilaatiota : On tunnettua että jos ihmisellä on vahva mielipide, hän ei muuta sitä faktan edessä. Mutta tämä efekti vihjaa että tämä on vielä erikoisempi asia: Nimittäin nämä vakuuttuneet tulevat vielä vakuuttuneempia siitä että he ovat oikeassa jos he kuulevat faktoja jotka ovat selkeästi ristiriidassa heidän näkemyksensä kanssa.

Se ei siis synnytä epäilyjä heidän mielessään. Tämän vuoksi kuumatkojen aktuaalisuuta epäilevien mielessä NASAn kuussakäymisvalokuvistakin tulee todiste salaliiton puolesta: Koska kuvat ovat NASA:lta, ne ovat väärennöksiä. Ja väärennösten levittäminen taas vahvistaa sitä juttua että koko matka oli näytelty: Muutenhan valhetta ei tarvitsisi peittää väärennöksin. Tälläisen vasta -argumentin keksiminenkin tietysti vahvistaa olemassaolevaa uskoa. "Aina löytyy selitys". Ja tämä peräti vahvistaa salaliittoon uskovan kokemusta siitä että tämä koko prosessi on täydellisen järkevä, eli he itse ovat rationaalisia ja muut eivät.

Ei kommentteja: