Hyökkäystavat.
Karkeasti sanoen eurooppalaisessa keskiaikaisessa ja renessanssiajan tikarinkäytössä oltiin kärkipainotteisia. Erityisiä viilto ja leikkuutyylisiä tekniikoita ei siksi ole kovin helppoa löytää. Karkeasti itse tikarilla tehtävät hyökkäykset voidaan jakaa seuraavasti:
1: Pistotyyppiset hyökkäykset.
2: Koukkauspohjaisia tekniikoita (hooking techniques). Nämä jatkuvat sitten heittoihin tai käsivarsilukkoihin. Perusideana on se, että tikari asetetaan jonkin kohteen - yleensä niska, polvi, kädet - yli, alle tai ympäri. Näitä voidaan tehostaa esimerkiksi toisella kädellä auttaen.
3: Viiltopohjaiset hyökkäykset.
Maalina olevat kohteet.
Myös maalina olevat kohteet vaihtelevat. Nekin on jaettavissa kolmeen kohtaan.
1: Vaaralliset kohteet. Ideana on se, että harniskoitua kohdetta vastaan taistellessa pääasiallisia maaleja on vähän, kun taas ilman haarniskaa olevalle kohteelle voidaan alueita laajentaa. Tärkeimmät alueet ovat niskan, kaulan alue, kainalokuoppa ja haarukset. Syynä on osittain juuri se, että ne oli tavallista heikommin suojattuja - tai joskus jopa täysin suojaamatta vaikka toinen olisikin haarniskassa. Näihin iskeminen tuottaa todennäköisesti kuoleman: Niiden lähellä on esimerkiksi suuria verisuonia.
2: Toisen tyypin kohteet eivät tuota tappavia vammoja, mutta ne vaikuttavat suuresti toisen haluun ja kykyyn ns. "jatkaa tilannetta". Esimerkiksi kyynärtaipeen sisäreuna ja kämmeneen pistetty veitsi ei välttämättä tapa, mutta toisen into lopahtaa.
3: Kolmannen tyypin kohteet olivat "outoja". Ne olivat tehokkaita joko tappavan tai tehokkaan vaikutuksensa vuoksi, mutta niiden saavuttaminen oli yleisesti ottaen niin vaikeaa että niihin erikseen tähtäily ei ole kovin järkevää. Siksi niihin ei yritetä erikseen avata hyökkäyslinjaa, vaan niihin isketään vain jos niihin sattumalta tarjotaan tilaisuus. "Munuaisten alue" selässä, selkä, sisäreisi ovat tästä malliesimerkkejä.
Soveltaminen toiminnassa.
Tietenkin ylläoleva on vielä melko alkeellista. Sillä niissä kohde on ikään kuin staattinen objekti, joka ei ole yrittämässä mitään. Niinpä kun jonkun kohteen kanssa taisteltiin, oli käytössä tärkeää muistaa muutama periaate.
2: Tietenkin voidaan vain "rynnistää toisen käsivartta päin" ja näin estää sen toimintaa samanaikaisesti, kun lyödään läpi. Tällöin vääntelylle, tarttumiselle ja muulle kikkailulle ei jää aikaa. Menettely on äärimmäisen suoraviivaista.
3: Kolmas tapa on tietysti väistää ja lyödä. Tässä tärkeää on samanaikaisuus. Kun toisen isku loppuu, niin myös omasi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti