sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Harnischfechten.

Tässä on perusteet haarniskoitua soturia vastaan taistelusta. Ne ovat sinällään nykyään "merkityksettömiä", koska sellaista ei voisi koskaan käytännössä tulla vastaan. Mutta jos aiheena on rekonstruoida historiallinen miekkailu oikein, tämä on tärkeä osio.

Tärkein idea on tietenkin se, mikä on Kendossakin tuttua. Sen osumapaikat ovat rakentuneet sen mukaan missä samurailla ei ollut haarniskaa. Koska eurooppalainen haarniska oli melko paksu, oli tärkeää huomata, että jos tavoitteena oli tappaa vastustaja, tuli tätä päästä lyömään. Levyn läpi se on yleensä vaikeaa. Toisaalta isoja tiloja viilloille ei ollut. Sen vuoksi keskeisimmät haarniskassa taisteluun liittyvät tekniikat yleensä päättyvät nimen omaan pistoon. Miekkailun kohdalla half-swording oli tärkeä taito, koska sillä isoakin miekkaa saatiin ohjattua kohdalle ja pistettyä tarkkoihin pistoihin. Relevanteimmat kohteet on lueteltu ohessa.

Hyviä kohteita ovat kaikki rakokohdat, kuten käsineen reunat. Nivelkohdat, joissa taivutaan "linkkuun" ovat haastavia suojata "sisään taipuvalta" osin. Jos polvi ei taivu enempää kuin suoraksi, polven puoli on suojattavissa, kupilla, mutta toista puolta ei voi käsitellä samalla tavalla, koska muuten kävely tai taivuttaminen muuten olisi mahdotonta. Tämän lisäksi on kypärän naamaosa, jossa on jotain reikää josta arvon ritari mullistaa haarniskan ulkopuoliseen todellisuuteen. Varpaat ja haarukset.

On hyvä myustaa että viillot ovat siis yleensä hyödyttömiä. Tylsä impakti voi olla kuitenkin järkevä, koska se esimerkiksi kaataa tai lommouttaa haarniskaa. Etenkin kypärään tehdään melko paljon tälläisiä "tylsällä astalolla iskuja". Half-swordingin kohdalla erikoinen yksityiskohta on haarniskoitua vastaan taistellessa yleinen : Mordschlag tehdään siten että "miekka on tasan väärinpäin kädessä", eli toinen käsi on kärjellä ja toinenkin terällä. Tähän voidaan liittää kaatamisia, eli väisti "koukataan" esimerkiksi niskan taakse tai polviin ja sitten vetämällä tai kääntämällä saadaan toinen maahan, jossa se tulee tietenkin pikaisesti lopettaa koska vastoin yleistä harhaluuloa, haarniskassa kyllä pääsee maasta ylös, vaikka ei olisi mikään voimamies. Tosin on hyvä muistaa että väistillä lyöminen voi olla vaarallista, etenkin jos noudatti joidenkin mestareiden neuvoa ja teroitti sen kärjet juuri tämän kaltaista tilannetta ajatellen.

Poikkeuksena ovat kuitenkin iskut jotka kohdistuvat itse haarniskaa ylläpitäviin rakenteisiin, jotka olivat usein nahkanyörejä, remmejä tai niittejä. Näihin kohdistuneet viillot vaikka vain veitselläkin ovat siksi hyviä, koska ne avaavat kohteessa uusia kohteita ja usein vaikeuttavat liikkumistakin. Tiivis haarniskahan ei ole yhtä kova rasite, kuin voisi luulla. Irto -osat sen sijaan heiluvat ja aikaansaavat häiriöitä. Ja tietenkin haarniskoitua vastaan voidaan soveltaa myös erilaisia lukkotekniikoita.

Tietenkin tikarilla veitselläkin oli mahdollista tehdä jopa niin, että jos se ei mennyt kerralla läpi, sen sovitti aukkoon jotenkin ja nuiji sen sitten lyömällä sen perää. Tämän toimintaperiaate on jokaiselle nauloja naulanneelle tuttu. Naulaakaan ei tarvitse lyödä lankkuun kerralla.

Aiheesta on tietysti videoita.
Esimerkiksi "Gladiatoriassa" onkin paljon tähän liittyviä miekkatekniikoita. Ja siksi esimerkkikuvaan päätyi juuri siitä napattu haarniskoitu half-swording -hahmo, joka on "muusta" irrotettu yksityiskohta. Tekstit ja viivat ovat oma lisäni.

Ei kommentteja: