maanantai 6. heinäkuuta 2009

Avautuvien linjojen verkosto.

"All blade defence relies on closing the line of your opponent's attacks. All offence relies on making sure the line you are attacking are open when your attack arrives. Every technique in this book is designed to enable you to first perceive the lines of attack, then open and close them at will, and finally to manipulate and exploit them."
(Guy Windsor, "The Swordsman's Companion", sivu 32)

Miekkailun voiton perusidea on osua toiseen silloin kun tämä toinen ei. Tätä kautta on hyvä ajatella mihin ja miten on hyökkäilemässä. Ainut ongelma on siinä, että tässä pätee eräänlainen "itsepuolustuksen Murphyn Laki": Jos yletät lyömään toista, tämä yleensä ylettää lyömään takaisin.

Voidaan ajatella että on hyökkäyslinjoja. Eri perusasennoilla ja torjunnoilla näitä hyökkäyslinjoja halutaan suojata: Kun kaikki hyökkäyslinjat kohtaavat keskellä (kohde ei ole miekka vaan vihollinen) jonkun linjan sulkeminen tarkoittaa sitä että se sulkee kaikki ne linjat jotka ovat matkallaan keskustaan kontaktissa sen kanssa. Eli ne linjat jotka kulkevat miekan läpi matkalla keskustaasi ovat suojatut.

Ideaalisti voidaan sanoa että avoin hyökkäyslinja on sellainen lyönti, jonka voit nykyisestä asennostasi lyömään toiseen siten että tämän miekka ei ole edessä. Tätä kautta jos toinen pitää käsiä ylhäällä ja miekkaa ylöspäin, ei miekka ole alhaalle kohdistuvissa iskuissa lainkaan edessä.

Tosiasiassa tämänkaltainen toiminta on "aktiossa typerää" Koska kun lyöt, myös toinen ehtii yleensä liikkumaan. (Jos kohde ei liiku, edellinen on tietysti fiksu strategia.) Siksi tärkeämpi sääntö onkin aloittaa hyökkäys toisen avautuvaan linjaan. Tämä tarkoittaa niin yksinkertaista asiaa, että jos joku on lyömässä vasemmalle, hän on avaamassa linjaa oikealle. Silloin vaikka hänen miekkansa olisi vielä kovasti vasemmalla puolella, siinä vaiheessa kun oma iskusi on lopussa se on tietenkin oikealla, koska se on liikkeessä. Siinä vaiheessa vasen puoli taas on auki. Ja siinä sinun pitää olla sillä hetkellä. Tätä kautta perusideana onkin hyökätä aukeavaa linjaa vastaan. Tämän tajuamisen jälkeen inertia on puolellasi: Jos edellisessä tilanteessa lähdet lyömään vasemmalle, pitää toisen ehtiä pysäyttää oikealle menevä liike ja kääntää se. Sitä kautta idea voi onnistua. Ellei toinen sitten ole osannut valmiiksi miettiä asiaa ja reagoida siten.

Tietenkin tässä on myös se, että tilanne muuttuu jos miekat ovat kontaktissa. Tällöinkin onkin ihan viisasta hyökätä sitä linjaa vastaan, joka on auki. Syy on siinä että toinen yleensä pitää painetta kohti terää. Otetaan vahvasti idealisoitu ja pelkistetty kuvallinen esimerkki : Kun punainen torjuu sinisen iskun, on lopputulos sellainen että isku torjutaan sinisestä katsoen vasemmalle puolelle (ja punaisesta oikealle). Jos punainen vaan lopettaisi paineen pitämisen, voisi sininen helposti vain lyödä siihen avoimeen kohtaan (koska punainen olisi avaamassa linjaa, sinisestä katsoen pakosti oikealle puolelle kun ase on kontaktissa vasemmalla.) Mutta jos punainen tajuaa tilanteen ja ylläpitää tilannetta, hän kuitenkin kohdistaa painetta miekkaa kohden (sinisestä nähden vasemmalle päin), joka vertautuu linjan aukaisemiseen. Voima on suunnattu tiettyyn suuntaan. Tätä kautta sininen voi tehdä esimerkiksi kuvan esimerkin mukaisesti ja hyökätä avoimeen ja aukipidettävään linjaan. (Tilanne olisi ulkoisesti olennaisesti samanlainen kuin liikkumattoman kohteen lyömisessä, mutta hieman eri syistä.)

Tärkeä huomio on siinä, että kaikkia linjoja ei voi sulkea samanaikaisesti. Eli kun suljet jonkun linjan, on jokin toinen auki. Ja jos olet sulkemassa jotain linjaa, olet samanaikaisesti avaamassa jotain. Tämän ymmärtämisen ympärille rakentuu valtaosa miekkailun dynamiikasta. Tämän ympärille rakentuu miekkailun paradoksipari "yllättävyys ja oikeaoppisuus".

Tätä asiaa voidaan tietysti käyttää hyväkseen.
1: Moni tekniikka perustuu siihen että toisen linja avataan väkisin miekkakontaktilla tai linja pistetään avautumaan itse. Tällöin toisen vapaaehtoinen liike muutetaan manipuloiduksi liikkeeksi. Avautuvan linjan luonne on kuitenkin olennaisesti sama.
2: Feint on harhautusisku. Tähän tyypillisesti reagoidaan, jos ei tietoisesti niin taatusti vaistomaisesti, joka tarkoittaa sitä että toinen pyrkii sulkemaan tämän tulevan hyökkäyksen linjan. Tämä taas avaa jonkin linjan, jonne hämääjä luonnollisesti kohdistaa sen aktuaalisen hyökkäyksensä.
3: Lisäksi huolimattomuutta voidaan käyttää hyväkseen. Etenkin kokeneet miekkamiehet ovat hyviä huomaamaan aloittelevien ja heikompien miekkailijoiden puolustuksessa sellaisia linjoja jotka nämä aloittelijat itse kokevat sulkeneensa. Niihin hyökkäämistä voisi sanoa vaikka "surprise attackiksi". Niitä ei löydy kirjoista.

Ei kommentteja: