perjantai 10. helmikuuta 2012

No Place Like Home

Vanhan sanonnan mukaan "There's No Place Like Home". Tämä on helppo nähdä kodin erikoislaatuisuutta ja arvokkuutta korostavaksi sanonnaksi. Ei ole kodin kaltaista paikkaa.

Logiikan kielellä tämä muuttuu hieman ahdistavaksi. ∄(PAIKKA ≊ KOTI) Siinä kielletään olemassaolo(∄) ja kuvataan tämän epäolevuuden koskevan kotia ja kodinkaltaisuutta(≊).Se kiistää kodinkaltaisuuden, eli myös kodin kanssa olennaisesti analogisten kappaleiden olemassaolon. Joukko opissa sanottaisiin että tämä sisältää esimerkiksi käsittelyn PAIKKA ∩ KOTI = ∅.

Näin muotoillen lausuma on pessimistisempi. Maailmaan on ihminen heitetty, ja kaiken keskellä hän ei kotia itselleen voi saada. Ilmankos Jeesus ilmaisi ihmisyyskokemusta negatiiviseen sävyyn mainiten että "ihmisen pojalla ei ole paikkaa johon päänsä kallistaisi."

Tässäkin karuudessa voidaan nähdä kuitenkin pieniä positiivisia piirteitä. Voidaan esimerkiksi sanoa että tämä vanha sanonta kertoo että koti ei esimerkiksi ole paikka, vaan paikasta riippumaton olotila. Tällöin kodin olemassaoloa ei kielletä vaan kerrotaan lähinnä että kotiudella ei ole maantiedettä.

Ei kommentteja: