Douglas Adamsin "Dirk Gentlyn holistinen etsivätoimisto" kuvaa musiikkiin liittyviä muistikokemuksia ja tunteita osuvasti. Kirja kuvaa sellonsoittajaa, joka tunnemyrskyn aikana voi soittaa jotain kappaletta ja rauhoittua tätä kautta. Ja toisaalta jos hän myöhemmin soitti samaa kappaletta, tämä tunnemyrsky voi tulla takaisin.
Tämänlainen tunne lienee tuttu useimmille. Ainakin omakohtaisesti tietyt asiat liittyvät toisiin asioihin. Esimerkiksi en normaalisti kuuntele countrymusiikkia, mutta murheellisina aikoina nautin siitä. Syynä on luultavasti se, että "pahimpina vuosinani" kuuntelin countryä, ja alakulotunnelma jotenkin liittyy olennaisesti juuri tähän genreen. Toisin kuin esimerkiksi "ranteidenviiltelymusiikki" joka on mielessäni lähes koomista. HC -punk taas sopii hyvin hassuttelumusiikiksi.
Tänään puolisoni oli käynyt "levykaapillani" ja nosti esiin ja käyttöön vanhoja "Clannad" -levyjäni. Nämä ovat vanhoja levyjä, ajalta jolloin harrastin enimmäkseen kasetteja (eli jolta ei ole jäljellä juurikaan todistusaineistoa koska kasetit eivät ole kestäneet aikaa tallennusmenetelmänä eikä säilytysvarmuudessaan). Tästä muistin mistä olin ensimmäisen kerran kuulin kyseisestä bändistä Anna Korkolaiselta. Muistan jopa tähän liittyvän tilanteen. Jota en ollut miettinyt ollenkaan useampaan vuoteen. Tapaus ei ollut suuri, ja se oli jopa ajalta ennen kuin edes tunsin puolisoni ollenkaan. (Mitä voi itse asiassa voi olla joskus vaikea käsittää.)
"Science Daily" kertoikin että tämänlainen kokemusmaailma on ihmisille normaalia. Musiikin kuuntelu yksinkertaisesti tuo mieleen erilaisia muistoja. "Most people have this idea that music can be a powerful memory cue," Harris said. "You hear a song on the radio and it brings up memories of senior prom or graduation. That's why oldies stations are so popular - not because the music is good but because it reminds us of specific times in our lives." (Tosin Clannad on myös hyvää.)
Otsikko on, luonnollisesti, viittaus "Leevi and the Leavingsin" "Rin Tin Tin" -biisiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti