tiistai 1. maaliskuuta 2011

Voiko natseja verrata natseihin?

"Isänmaa ja maailma":ssa kirjoitettiin perussuomalaisten poliittisen linjan määritelmästä. Otsikko "Perussuomalaiset on kansallissosialistinen puolue" kuvaa sisältöä hyvin. Perustelukin on nasakka "Perussuomalaiset on talouspoliittisesti vasemmalle kallellaan oleva, nationalistinen ja arvokonservatiivinen puolue. Lyhyempi ilmaisu tälle arvojen kokonaisuudelle on kansallissosialismi." Myös perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmassa huomattiin vahvaa samanlaisuutta saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen ohjelman kanssa.

Huomio nosti esille äläkkää natsikortin käytöstä. Onhan natsianalogian tekeminen tunnettu huonon argumentaation keino. Syynä on se, että natsikortti on ad hominem -argumentti, jossa toiseen liitetään vastenmielisiä mielikuvia. Henki on että "natsit olivat pahoja ja koska natsit ja taho X jakavat ominaisuuksia, ovat X:ät myös pahoja." Lisäksi rinnastus toki myös halventaa natsien pahoja tekoja. Natsikortti on lisäksi niin yleisesti käytetty halventamiskeino, että sitä voidaan pitää ad hominem -meeminä. Meemin esiintyvyyttä ennustaa Godwinin laki.

Ongelmana on tietysti se, että kaikki natsikortit eivät ole ad hominem -argumentteja. Osa niistä on perusteltuja. Yksi niistä on itse asiassa tässä viitattu blogaus ; Se kun ei väitä että Perussuomalaiset olisivat kansanmurhaajia, vaan että oikea poliittinen kuvaus puolueesta ja sen toiminnasta on kansallissosialismi. Se ei väitä että perussuomalaiset ovat pahoja, vaan että perussuomalaiset ovat kansallissosialisteja - ja se perustelee sen. Itse asiassa tämä "yliampuva natsikortintorjunta" on tiedostettukin. Godwinin laista on tullut eräänlainen ad hominem -argumentti itsestäänkin ; Jos lausuu ääneen vertauksen, on ikään kuin automaattisesti hävinnyt keskustelun koska on "niitä tyyppejä".

Jos halutaan perustella perussuomalaiset vaarallisiksi, ei riitä että heidät määritellään natseiksi. Pitää lisäksi perustella että he ovat vaarallisia natseja. Määritelmäanalyysi kuitenkin sanoo että on perusteltua kutsua heitä natseiksi. Natsejen mukana nykyään olevat konnotaatiot tosin virtaavat mukaan hyvin helposti, joten jo tämän rinnastuksen aktiivikäyttö voidaan tulkita retoriseksi implisiittiseksi natsikortiksi. Pelkästään loogisesti virhe on tulkitsijan, mutta valitettavasti tulkitsijat myös tekevät ennustettavia virheitä. Näin natsi -sanan käyttäjä voi pestä vastuunsa asiasta ja sanoa että "en ole sanonut mitään tälläistä, minut on vain tulkittu tarkoitushakuisesti, sinäkin kriitikkoni", mutta silti ajaa tavoitteellista mudanheittoa.

1 kommentti:

MrrKAT kirjoitti...

Erityisesti apajalehden US-kolumnissa on painava kommentti Petri Pihkolta 1.3. (Jyväskylän yliopiston org. kemian professori):

"Apajalahti osuu tässä kommentissaan asian ytimeen. Perussuomalaisten vaaliohjelma muistuttaa useissa suhteissa kansallismielisten puolueiden vaaliohjelmia muissa maissa - erityisesti silmiinpistäviä ovat yhtäläisyydet 1920- ja 1930-luvun alun kansallissosialistiseen puolueeseen Saksassa. ..."

(Tää Petri oli Oulussa aiemmin ja tutustutti minut eka kerran netitse mm. ateismin rationaalisiin argumentteihin muinoin 90-l).