Väkivaltaisuus tuntuu ensisilmäyksellä hyvin yksiviivaiselta toiminnalta. Kuitenkin väkivallan ilmeneminen riippuu hyvin paljon siitä, mitä varten sitä tehdään. Esimerkiksi ryöstöllä on hyvinkin erilainen rakenne kuin kahden alfaurosstatuksesta kisailevan "alfauroksen" keskinäinen tappelu baarin takana. Väkivalta sodassa ja vaikkapa murhatilanteessa ovat nekin erilaisia.
Yksi hyvin tärkeä on sosiaalista väkivaltaa, jossa ei ole kysymys statuksen ottamisesta "alfaurokselta", vaan enemmänkin sitä että "alfauros" kurmottaa "betaurosta". Tässä on kysymyksessä jonkinlaiset sosiaaliset rajat, joita "betauroksen" katsotaan rikkoneen. Olen itse törmännyt tähän moneen kertaan. Otan esille pari valaisevaa esimerkkiä.
Ensimmäinen tapahtui Järvenpäässä siihen aikaan kun työskentelin bingossa. Olin juuri vähän aikaa sitten "vapautunut" armeijasta. Järvenpään asemalla oli härski mies, joka kävi lähentelemässä naisia varsin suorasukaisesti. Kun hän oli kärsivällinen kännisissä pyrinnöissään, kävin mainitsemassa että ei ehkä kannata yrittää. Päädyin nostetuksi rinnuksista ja laitetuksi tankoa vasten. Varsinaista lyömistä ei tapahtunut. Asema oli otettu.
Toinen tapahtui melko tuoreesti Itäkeskuksessa. Humalainen iso mies esitti näkemyksiään väestönkasvusta. Otin tietysti osaa tämänlaiseen hyväntekeväisyysaiheeseen, koska se nyt oli se mitä Kirkon Ulkomaanavun standilla tulee tehdä. Hän suuttui ja selitti miten mitkään "yliopistopojat" eivät häntä pomputtele. Rauhoitin hänet käyttämällä sanontaa "Että mitä tässä ny hermostumaan, kun sinähän näytät olevan voitolla." Sen jälkeen olin miehen mukaan "tosi reilu".
Sosiaalisessa väkivallassa ei viuhu aseet. Väkivalta ei välttämättä ole yhtä kovaa kuin "monkey dancessa", jossa alfaurokset ottavat toisistaan mittaa -yleensä nakkikioskijonossa tai baarin takana. Väkivallan voiman ja määrän voi pienentää väistämällä ja periksiantamalla (Ja kasvattaa olemalla antamatta periksi, jolloin aggressiivisen tilanteen luonne voi itse asiassa muuttua matkan varrella). - Sen sijaan jos toinen haluaa haastaa sinut "monkey danceen" tämänlainen väistö on eräällä tavalla epäkunnioittavaa ja helposti jopa lietsoo tilannetta entisestään.
Olennaista on siis tajuta, missä roolissa toinen sinut näkee. Mikä on statusasema itsesi ja toisen välillä juuri tässä tilanteessa. Itsepuolustus taas on tässä usein lyömisen sijasta sitä että osaa tehdä ja sanoa oikeita asioita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti