lauantai 12. maaliskuuta 2011

Enkelit ilman siipiä.

Kävin päivänä muutamana töissä mielenkiintoista "faktapohjaista" keskustelua enkeleiden siivellisyydestä. Jotkut esittivät että ne voivat olla siivettömiäkin.

Normaalissa uskontokuvastossa enkeleillä on siivet. Postikortitkin kuvaavat ne aina sellaisina.

Kuitenkin etenkin "Vanhassa Testamentissa" Enkelien vierailuissa enkeliä ei aina erota tavallisista ihmisistä. Näin käy kun enkelin kanssa painitaan. Enkelit myös kertoivat uutisia niin että heitä pidetään tavallisina ihmisinä. Paavali taas kertoo miten jotkut ovat saattaneet pitää enkeleitä vierainaan, ilman että ovat siitä tietäneet. Yleensä ottaen enkelien sekoittaminen ihmisiin ei onnistu jos niillä on siivet.

Raamattu kuitenkin myös tarjoaa siivellisistä enkeleistä. Erikseen mainitaan esimerkiksi kerubit. "1. Kuninkaiden kirjassa" kerrotaan parissakin kohdassa miten liitonarkun kannessa on kerubeja, joiden siivet suojaavat arkkua ylhäältä. "Hes. 10:19-20" kertoo taaas Kerab -joen varrella nähdyistä kerubeista jotka nousivat siivilleen.

Lisäksi "Johanneksen ilmestyksessä (4:6-8)" kerrotaan serafeista, joilla on peräti kolme paria siipiä. Johanneksen ilmestys ei suoraan kerro olentojen nimiä, vaan kuvailee sen. Mutta vastaavuus saadaan "Jesajan kirja (6:2)" jossa serafista kerrotaan.

Raamatussa ei suoraan mainita enkelien ja siipien yhdistämistä. Tuomas Akvinolainen oli kuitenkin vahvasti yleistämässä näkemystä, jonka mukaan kerubit ja serafit ovat molemmat yhden tyyppisiä enkeleitä. Hän sai idean 500 -luvulla eläneen anonyymiksi jääneen "Pseudo-Dionysioksen" "Taivaallisista hierarkioista". Ennen tätä enkelit, kerubit ja serafit tulkittiin erilaisiksi ja erillisiksi olennoiksi. Vanhimmissa enkeleitä kuvaavissa maalauksissa enkelit ovat nuoria ja parrattomia miehiä.

Sittemmin enkelit ovat siivellisiä ja peräti naispuoleisia. Tietysti siivellisyys erottaa enkelit pyhimyksistä ja tavallisista ihmisistä. Näin taideteoksen sanomaa on katsojan helpompi ymmärtää.
Kirjoittaja pitää kammottavana kerettiläisyytenä, että enkeleille kuvataan vain siivet, eikä pyrstöä. Enkelitaiteessa melko usein kuvattu hame vie vääristynyttä kuvaa ja siksi enkelikuvat pitäisi muuttaa niin että se olisi kunnollinen pyrstö. Kuvan on maalannut Erkki Hämäläinen.

1 kommentti:

Paholaisen Asianajaja kirjoitti...

Muistui mieleeni se, että ennustaja Sylia Browne kirjoitteli uransa alussa sellaista enkeleistä, joilla ei ole siipiä selässä. Mutta kun enkelibuumi alkoi kunnolla 80-luvulla, ja kaikissa mainoskorteissa oli siivillä varustettuja enkeleitä, niin myös Browne muutti näkyjään siitä miten hän seikkailee enkeleiden kanssa tuonpuoleisessa.