torstai 17. maaliskuuta 2011

Voihan vitsi : En voi ymmärtää koska provokaatio.

Kirkkoherra Juha Molari on kerännyt itselleen epämieluisaa julkisuutta. Hänen nettikirjoittelussaan on ollut aggressiivisia sävyjä. Poliisia kiinnostaa, onko hän rikkonut lakia näin tehdessään. Syytteissä on minun korvaani melko lievältä tuntuva herjaus sekä korvaani pahasti särähtävä laiton uhkaus.

Molari on puolustautunut syytöksiltä. ; Hän muistuttaa siitä, että keskustelussa on konteksti, jossa vastataan toisen provokaatioon. Ja että teksti oli vitsikästä satiiria. Ja että hän ei voi ymmärtää miten joku on voinut kokea tekstin uhkaavana. Toisin sanoen kyseenalainen käytös perustellaan sillä millä se aina perustellaan - olipa asia mikä tahansa ja teko miten oikeutettu tai epäoikeutettu tahansa. ~ Vastakkain on tavan mukaan salliminen, jossa huumori, provokaatio ja häijyyskin sallitaan, koska mielipiteiden lausumista kunnioitetaan niin paljon että muoto ja etiketti menkööt asian edestä. Vastapuolella on herkkänahkaisuus jossa suvaitaan niin paljon että sensuuri oikeutetaan jonkinlaisen suojelun nimissä.

On toki hyvä muistaa, että kukaan -edes Molari- ei ole syyllinen ennen kuin hänet on tuomittu. Siihen asti hän on vasta epäilty, eli syytön kunnes toisin todistetaan. Kuitenkin se, että poliisin tarvitsee tutkia asiaa, tarkoittaa jo itsessään sitä että kirjoittelu on ns. "harmaalla alueella". Tämä muistuttaa yleisestä uskontokeskustelun aggressiotasosta. Sillä Molari ei ole mikään riviräyhääjä, vaan hän on koulutettu mies. Kirkkoherraksi ei pääse kuka tahansa. Tämä kertoo siitä, miten syvällä ilmiö itse asiassa on. Useinhan uskonnossa huonotapaiset nähdään jonain innostuneina maallikoina jotka typeryyspäissään tekevät ylilyöntejä. Ja että kunnon osaava kristitty sivistyy ja ymmärtää että näin ei kuulu tehdä.

Mutta kevennystä asiaan tuo se, että tosiasiassa internetissä olevat tekstit pursuavat kautta linjan tämänlaista "harmaalla alueella" olevaa ainesta. Hyvin pitkälle uskaltaisin väittää että monet nasahtavat enemmän huonolla tuurilla, kuin sillä että olisivat olennaisesti pahempia kuin muut.

Ei kommentteja: