keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Rangerimeininkiä.

Roolipeleissä rangerit ovat aika usein "niitä jotka heiluvat ympäriinsä kahden pitkänmiekan kanssa." En ole oikein koskaan ymmärtänyt miksi metsässä juoksentelijat ja puunhalaajat olisivat tälläisiä ; Itse antaisin veitsiä, vesureita tai muita vastaavia välineitä jotka ovat sekä aseita että työkaluja. Mutta kyseessä on joka tapauksessa eräänlainen harrastuspiirin konventio.

Moni haluaa tietysti tehdä uskottavia rangereita ja rakentaa tämän päälle toimivat säännöt. Jotta tämä voitaisiin tehdä muuttamatta konventiota järkevämmäksi, olisi tietysti katsottava mitä itsepuolustuslajit sanovat asiasta. Asiasta voisi luulla löytyvän keskiaikaisista manuaaleista. Valitettavasti aiheesta on harmittavan vähän aineistoa.

Kahden aseen käytöstä löytyy tietysti paljonkin sovellettavaa.
1: Esimerkiksi japanissa sai -aseita on käytetty perinteisesti pareittain. Samoin kuin kung fu -ssa tunnetaan hyvinkin hienostuneita muotoja joissa käytetään kahta perhosveistä (jotka ovat isompia kuin voisi luulla.) Ne ovat kuitenkin melko lyhyitä aseita.
2: Toinen varsin yleinen tapa on käyttää pitkää asetta toisessa ja lyhyttä toisessa. Tikari ja rapiiri -pari on hyvinkin vakiintunut. Ja japanilainen perinne tuntee tavan jossa katanaa ja lyhyttä miekkaa käytetään samanaikaisesti. Ne ovat kuitenkin olennaisesti erimittaisia.

Yllä olevista kumpikaan tapa ei käytä kahta pitkää asetta. Etäisyys- ja nopeusasiat muuttuvat tässä vaihdoksessa olennaisesti. Asiaa on kuitenkin lähestytty. Tekstiin tutustumalla selviää esimerkiksi se, että kahden pitkän aseen käyttäminen on todella kompleksista. Samanaikaisesti pitää hallita erittäin montaa asiaa samanaikaisesti.
1: Tämä on yleisesti ottaen huono asia. Julkinen salaisuus kun on, että "hyvä systeemi on yksinkertainen". Usein arkiajattelussa hyvä taistelija käyttää tekniikoita joita on vaikea toteuttaa. Tosiasiassa hyvä taistelija vain osaa käyttää myös tälläisiä. Enemmistö hyvistä tekniikoista on tehokkaita, toimintavarmoja ja sellaisia että niiden tekeminen ei yleensä johda äärimmäisiin mokauksiin. Toisaalta tämä tarkoittaa sitä että jos joku käyttää osaavasi kahta pitkää asetta, hän on todellakin ansainnut kaiken respektin.

Tärkeimpänä strategiana on se, että pitää välttää ennakoitavia liikkeitä ja toimia siten että joko torju toisella aseella ja hyökkää toisella, tai sitten hyökkää molemmilla aseilla samalta puolelta. Pahoja virheitä ovat elokuvien eri puolilta samanaikaisesti tulevat hyökkäykset ja X -torjunnat joissa molemmat aseet sidotaan torjuntaan samanaikaisesti. Iskeminen kun paljastaa keskilinjan joko ennen tai jälkeen hyökkäyksen. Ja torjunta vie kaiken käytettävissä olevan torjuntatilan, ja ristissä olevat aseet voidaan saada molemmat kontrolliin samalla melko helposti. Ja tätä kautta saadaan tilaa omille toimille.

Käyttötavat toimivat yllättäen kaksintaistelussa. Intuitiivisesti voisi luulla että kahdella aseella voisi osoitella eri puolille samanaikaisesti. Mutta tämä vaatii liikaa tarkkailua ja keskittymisen jakamista. Siksi kahden pitkän aseen käyttö keskittyykin nimen omaan kaksintaisteluun. Vieläpä sellaiseen jossa vastustaja ei ole haarniskoitu. Haarniska kun vaatii muutoinkin miekan kanssa toisen käden apunakäyttämistä koska osumisalueet ovat pienempiä ja/tai osumissa tarvitaan enemmän voimaakin.

Selityksen lukeminen tekee rangereiden asevalinnasta enistäkin erikoisempaa. Sillä luulisi että villissä luonnossa laumana hyökkäävät eläimet tai rosvojoukkiot olisivat olennainen ongelma, joka tulisi vastaan melko usein.

Ei kommentteja: