lauantai 16. lokakuuta 2010

Kuin kissat ja koirat.

Analogioiden käsittely on usein vaikeaa. Eräällä tavalla voidaan sanoa että samoistakin ilmiöistä puhuttaessa voi analogia olla jossain kontekstissa sopiva ja toisessa sopimaton.

Asian voi itse asiassa ymmärtää melko helposti kun esiin otetaan pari tuttua sanaa. Meillä on kolme sanaa : "kissa", "koira" ja "eläin". Nämä muodostavat monikkomuodon joka korostaa joukkomaista luonnetta ; On "kissat", "koirat" ja "eläimet". Määritelmä "eläimet" on kaikista laajin, se pitää sisällään sekä "kissat", että "koirat" (ja useita muita mutta emme keskity tässä niihin.)

"Eläimet" ovat ryhmä, jonka sisälle sopivat kaikki joilla on tietyt määritelmän antamat ehdot. Myös "kissat" ovat tälläinen, mutta ne ovat suppeampi, tiiviimpi ja yksiselitteisempi, määritelmä. On tavallaan paljon vaikeampaa olla "kissa" kuin "eläin", koska kissojen määritelmässä on tiiviimmät ehdot. Sama koskee tietysti koiriakin.

Jossain kontekstissa on hyvä erottaa kissat ja koirat toisistaan. Määritelmien erot ovat tässä mielessä hyvinkin olennaisia. Aina kun näin on, on syytä huomata että vaikka kissoilla on yhteisiä piirteitä koirien kanssa erot ovat joskus olennaisia. Silloin ei kannata puhua eläimistä, vaan täsmentää onko kyse kissoista vai koirista/kissasta vai koirasta (tilanteesta riippuen).

Toisinaan on hyvinkin kätevää puhua vain eläimistä. Silloin kissojen ja koirien erot ovat merkityksettömiä. Samanlaisuudet painavat tällöin enemmän.

Toisaalta tähän luokitteluun liittyy myös eräänlainen tiedon epäsymmetria. Sillä, jos tiedämme että jokin kohde on kissa (tai koira) tiedämme että se on myös eläin. Mutta emme voi päätellä että jos jokin on eläin, että se olisi samalla myös kissa. Tätä kautta luokitelmien käsittelyssäkin samanlaisuuksien luokat tulevat esiin toisenlaisella tasolla. Kissat ovat hyvinkin analogisia eläinten kanssa, ja joskus on aivan oikein vetää rinnastuksia. Mutta toisinaan samantapaisen rinnastuksen tekeminen on väärin.

Tämänkin vuoksi analogioiden käyttö on hyvin vaikea laji. Ja jonka vuoksi pseudotieteissä ja taikauskoisissa näkemyksissä analogioita käytetään yhtenään. Niiden rakenne on jossakin vakuuttava, mutta huolimattomalla käytöllä sillä voidaan liittää yhteen asioita aivan perusteettomasti.

Ei kommentteja: