Graffitit yhdistetään usein suoraan vandalismiin. Piirtelijät aiheuttavatkin isoja taloudellisia vahinkoja esimerkiksi junille. Maalejen peseminen vie resursseja ja rahaa. Poliisin mukaan kiinnijäämisen jälkeen siivouslaskujen suuruudet voivat yllättää. Jotkut graffitimaalarit ovat nimen omaan sitä mieltä, että aito graffiti on nimenomaan laiton, laillinen graffiti olisi ikään kuin vain seinämaalaus joka mukailee graffitien vakiintunutta tyyliä.
1: Tosin tämä johtaa myös siihen että vartioinnin palkkaus on se, joka tekee graffititaiteilijan. Ilman vartioiden roolia olisi vain iso kasa seinämaalauksen tekijöitä, eikä kukaan pääsisi huutamaan "fight the power!"
Piritta Malinen on tekemässä graffitimaalareista väitöskirjaa. Hän korostaa sitä enemmän elämäntapana kuin töhräämisenä. Usea graffiteja tekevä kaipaa laillista seinää, koska kuvan piirtäminen vaatii helposti paljon aikaa. Jos vartijoita pitää kyttäillä ja pelätä, tulee helpommin tehtyä suttaamista. Graffitien sosiaalisuuskin korostuu. Siinä missä monelle graffiti on vain suttu, on se harrastajalle myös vuorovaikutusta taiteen sijasta.
Ainakin graffitiblogi edustaa kantaa joka korostaa että graffiteja ei pitäisi tai tarvitsisi siivota. Maalattu vaununkylki ei kiinnostanut tai haitannut ketään. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että monelle graffitit ovat mielenkiinnottomia. Mutta myös sitä että siivoaminen olisi turhaa. Siivouskulut ovat tässä näkemyksessä helposti keinotekoinen syy vastustaa graffiteja. Vaunut ovat kuitenkin omaisuutta, joten niihin ei pitäisi niin vain mennä sotkemaan.
Yllä oleva kuva on valokuvattu Hyvinkäällä. Alla oleva Helsingin Kalliossa. Molemmat ovat hemmetin hienoja että laillisia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti