torstai 18. helmikuuta 2010

Pieni ajatus torjuntatikarista.

Etäisyydenhallinta on yksi tärkeimpiä asioita, jotka tulee ottaa huomioon kaikissa itsepuolustuslajeissa. Miekkailussa se on tärkeää. Ja sitä mutkistaa tietysti se, että kaikki aseet eivät ole saman mittaisia. Jopa kuuluisa samurai Musashi opetti suuren miekan ja toverimiekan samanaikaista käyttöä. Hänellä niillä oli erilaiset roolit ja rytmi. Tämä oli hänestä tärkeää.

Euroopassa tätä kuvaa hyvin rapiiri+torjuntatikarin käyttö. Oikeassa kädessä on pitkä pistomiekka ja vasemmassa torjuntatikari.

Tässä kohden on hyvä muistaa että se, että toinen yltää pistämään miekalla ei tarkoita että sinun tikarisi yltäisi tähän. Miekalla voidaan siirtää toisen kärki syrjään ja lyödä tällä miekalla loppuun asti. Tätä on tehty standardisti muidenkin aseiden kanssa. Tätä kautta samalla miekalla voidaan sekä torjua että hyökätä. Aivan samalla tavalla sen kanssa toimitaan silloinkin kun vasemmassa kädessä ei ole tikaria. Ja se, että vasemmassa on ase, ei muuta tätä mahdollisuutta. Se toki lisää erilaisia muitakin toimintamahdollisuuksia. Mutta ei pidä unohtaa että se, että entiseen laitetaan lisää tarkoittaa sitä että entisestä olisi luovuttava ja käytettävä vain näitä uutuusasiaoita.

Samanaikaisesti kuitenkin vastustajasi tavoittelee miekalla sinua, joten hän tuo sen kärjen lähellesi. Ja tähän miekkaan tietysti yllät tikarilla. Näin on helppo tajuta periaate, jossa toisen miekan kärki työnnetään sivuun ja oman miekan kärki työnnetään toiseen. Tämä on jotain, joka on esimerkiksi bucklerin käytössä ihan normaalia. Koska veitsi on lyhyt verrattuna miekkaan, sillä on vaikeampaa hyökätä ja torjua samanaikaisesti.

Tikarillakin voidaan tietenkin lyödä. Mutta silloin siinä on tiettyjä ehtoja. Jos torjut omalla miekalla toisen miekan, on sinulla tikari vapaana. Tämä vaatii lyhyempää etäisyyttä. Tätä varten ihmisillä on jalat. Niillä voi kätevästi kävellä. Ja joskus vastustaja hyökkää niin että hän itse liikkuu lähemmäksi.

Tikarilla torjuminen onnistuu käytännössä aina kun se on relevanttia. Lyöminen onnistuu vasta lyhyemmillä etäisyyksillä.


Kuvat ovat Capo Ferron tuotannosta.

Ei kommentteja: