lauantai 6. helmikuuta 2010

Arvostus: Historian ironia.

Ateenan alueella tiedetään olleen astutusta ainakin 3000 ennen ajanlaskun alkua. Tämä on melko varhain. Ateena kaupunkina on tietenkin kuuluisa muustakin kuin pitkästä asutushistoriastaan. Se oli suurmahti, jossa oli valtavan tärkeitä rakennuksia - sittemmin niistä on tullut tärkeitä raunioita - Akropolis ja Parthenon. Asujaimistossa on mainittavia viisaita kuten Platon ja Sokrates - joista jälkimmäinen on tiedossamme lähinnä ensimmäisen tarinoiden kautta. Johtajista löytyy Perikles. Taiteen puolelta löytyvät Sofokles ja Aristofanes. Ja siellä keksittiin demokratia. Ja joku Apostoli Paavalikin vieraili siellä pitämässä tärkeitä puheita.

Kaupunki säilytti mahtioaan jopa Rooman imperiumin aikana. Sitten sen mahti ja kukoistus hiipui. Sitä valloiteltiin, esimerkiksi Turkkilaiset kaappasivat sen 1456. Kreikka sai itsenäisyyden vasta 1821-1831 käydyn sodan jälkeen. Ja 1833 Ateenasta tehtiin Kreikan pääkaupunki.

Tässä vaiheessa Ateenan alueella oli alle 4000 asukasta. Arkkitehdit - Esimerkiksi Edyard Schaubert - pistettiin töihin suunnittelemaan, ja tästä alkoi kaupungin uudelleenrakennus.

Ironiaosuus on tietysti siinä, että Ateenan merkitys oli valtava. Se oli symbolisesti tärkeä. Sen mahtavaa menneisyyttä arvostettiin. Siksi siitä tehtiin pääkaupunki. Kreikka haluttiin liittää vahvasti sen arvostettuun menneisyyteen. Kaupunginrakennusprosessissa pyyhkiytyi kuitenkin pois valtava määrä arkeologisesti arvokasta aineistoa. Historia tuhottiin koska kaupunki haluttiin linkittää historiaan.

Täytyy toivoa että minua, tai ketään, ei koskaan arvosteta samalla tavalla.

Ei kommentteja: