keskiviikko 17. helmikuuta 2010

"Art" in "Martial".

Itsepuolustuksessa, ja miekkailussa tietenkin myös, voidaan toimia erilaisella tavalla.
1: Periaatteessa voidaan huitoa ilman sen kummempaa. Tässä ei ole taustalla sitä "Art" -osaa sanaparista "martial art". Juuri kukaan ei usko että tämä on varsinaista taitoa. Yleensä täysin maallikotkin ihmiset tietävät että on osattava jotain "tekniikoita".
2: Yksittäisten tekniikoiden osaaminen ei kuitenkaan sekään ole kovin paljoa. On tietysti mukavaa keksiä vastareagointi toisen vastareagointiin. Tällöin kasautuu erilaisia tekniikoita ja niiden vastatekniikoita.
3: Tätä kautta saadaan toimintasarjoja, joissa toinen tekee jotain ja tähän vastataan jotenkin ja tähän vastataan jotenkin....

On melko yleistä että tämä osa hallitaan. Kuitenkin on hyvä muistaa että vaiheita voidaan laittaa lisää.

Tekniikkasarjat joissa toisen vastaiskuun tehdään vastaisku johtavat usein kamppailun pitkittymiseen. Jos reagoit toisen reagointiin liittämällä perään toisen toimintatavan, kamppailu pitkittyy. Yleinen perussääntö on, että tilanne pitäisi saada melko nopeasti ohi. Tälläinen vastatekniikkasarja pitkittää kamppailua, joka ei ole toivottavaa.

Siksi pitää tiivistää. Tämä tarkoittaa sitä, että toisen vastatekniikkaan laitetaan vastatekniikka, joka ei pidennä tilannetta. Näin tilanne loppuu suunnilleen yhtä nopeasti. Tästä saa ymmärrettävän esimerkin katsomalla seuraavan italialaisen tyylin swashbucklingia käyttävästä toimintasarjasta. Siinä henkilöt voittavat vuorotellen, vastaamalla aina edellisen voiton oikealla ratkaisutavalla. On helppo huomata, että tilanne ei pitkity.

Oikeasti tämäkään ei vielä ole kovin paljoa. Sillä yllä mainitut sarjat ovat yleensä tietystä asennosta tehtyjä reagointeja siihen että toisella on tietty asento. Jos liikesarjasta löytyy ratkaisu periaatteessa mihin tahansa tilanteeseen, ja nämä tavat ovat ratkaisutavaltaan olennaisesti samankaltaisia, koherentteja, voidaan puhua "systeemistä". Tämän ymmärtäminen on se, joka erottaa "Martial artistin" niistä jotka ovat vain "muutaman tempun poneja". He pyrkivät hallitsemaan toimintaa tällä tasolla.

Ei kommentteja: