Sitä sanotaan, että kaikkea myydään nykyään seksillä. Mielestäni nämä puheet kulttuurin yliseksualisoinnista ovat usein liioitteluja. Kyllä beauty and the breast -tyylinen mainontaratkaisu on yleistä, mutta silti esimerkiksi "Monsanto" ei kauppaa GM -tuotteitaan mainoslauseilla "Ai, sinä suosit luonnonmukaista -söpöä". (Ja kuvituksena kurkkuja ja silikonirintainen nainen tavalla jonka voitte googlata ihan omalla ajallanne.) Samoin "Nessu" ei myy nenäliinojaan sanomalla että "Toimii myös nuhan yllättäessä". Läheskään kaikkea ei myydä seksillä.
Mutta sitten toisaalta montaa asiaa jota ei myydä seksillä nimenomaan myydään seksillä. Tähän liittyen olen yrittänyt olla repeilemättä viime päivinä työmatkallani. Helsingin metroasemalla viime päivinä on mainostettu Frezzaa. Kuvan on ilmeisesti tarkoitettu kuvaavan naista joka juo kyseistä tuotetta. Mutta juomapullon etiketit ja muut on jätetty pois, joten se on täysin ruskea. Kuvassa pullo ei ole huulilla, mutta sitä pidetään yläviistossa. (Juomaa ei kuitenkaan hulahda.) Lisäksi kuva on rajattu siten, että pullo leikkaantuu niin että pohjaosaa ei näy lainkaan.
Kuvan tekijän intentio on tuskin tehdä mitään provokatiivista. Mutta minun kaksimielisiin silmiini yksivärinen purkki näyttää tismalleen siltä kuin kuvassa olisi varsin miehinen ja julkiselle paikalle hieman sopimaton elin. (Arkikielisesti : Olen nähnyt vähemmän kikkelin muotoisia piirroksia joihin on yritetty piirtää kikkeli.) Ymmärrän, että se haluaa imitoida enemmän em. tuotteen pullon muotoa. Lisäksi kuvassa olevan naisen asento on mitä on ja koska se pullo menee yläkulmasta kuvan ulkopuolelle niin että pullon pohjaa ei näy, niin mieli ikään kuin itsekseen jatkaa kuviota kuva-alueen ulkopuolelle ja näin assosiaatiot ovat lähes väistämättömiä.
Jos minä olisin tehnyt mainoksen, saisin varmasti soittoja ja vihaisia syytöksiä siitä että tahallaan taas laittoi kikkeleitä julkisille paikoille. (Tosin jos minä laittaisin tuollaisia julkisille paikoille, kysymys olisi nimenomaan siitä että syytös olisi mitä todennäköisimmin oikeutettu.) Mutta tämän taiteilija ei ole fallosentrinen sovinisti, tai maskuliinisesti rivomielinen.
Monien suhtautuminen muuttunee jo siitä että tekijä on ns. naisihminen. (Nina von Rudiger)
Siksi kenties helpommin ajatellaan että muotokieli on vahinko, ei-intentionaalinen. Mutta jos tämä on totta - eli jos kaikkea mitä myydään seksillä ei edes myydä seksillä - niin on odotettavissa, että taiteilija sitten joskus kokee tyytyväisyyttä jos joskus selaa yhdenkään pornosivun missään. Kokee, että olipas jännittävän tutun oloinen kompositio tuossakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti