tiistai 6. toukokuuta 2014

Hyötyliikunta

Juttelimme töissä hyötyliikunnasta ; Monen pitää erikseen "skarpata" siihen, että ei mene autolla eri paikkoihin. Kävely portaissa ja teillä auton ja hissin sijaan on jotain jota täytyy ikään kuin aktiivisesti muistuttaa. Hyötyliikunta onkin niitä teemoja joissa luonto ja yksilö hyötyvät. Hyötyliikunta on ekologista ja egologista. Minä, autottomana, kutsun tätä enemmänkin pakkoliikunnaksi. Siksi päädyinkin kommentoimaan asiaa jotakuinkin seuraavasti :

"Mieli kestää vain sen minkä ruumiskin. Siksi pitää harrastaa vähintään hyötyliikuntaa. (Kaikki liikunta on kansantalousliikuntaa.) Siksi lupaankin joka päivä kävellä Keravan asemalle. Ja tulla takaisin kotiin polkupyörällä."

Polkupyöränvarastusvitsi -
Koska rikollisuus on
aina niin hauskaa.
Mielestäni tämä oli ihan hauska vitsi. Siinä on klassinen vitsin rakenne. Siinä on set up "hyötyliikunnasta" ja sitten siinä on punch siitä mikä liikunnasta tekee hyödyttävän. Työkaverini kommentoivat huomautustani kysymällä että ajaako vaimoni sitten polkupyörän asemalle ja minä palautan sen illalla. Eli kuin kyseessä ei olisi vitsi. Tämä voi tietysti johtua siitä että olen käsittämättömän huono kertomaan vitsejä. Mutta facebook antoi samanlaisia tuloksia. "Hyva idea! Mutta mihin ne kaikki polkupyorat sitte laitettas?" ... "Pyöräily on hauskaa maisemamatkailua :) Talutat menomatkan?" Ihmisille ei ollut ilmiselvää että kyseessä on vitsi ja että tottakai mä olen varastamassa niitä pyöriä.

Ensin asia ällistytti minua hieman. Mutta tosiasiassa tämän vitsin huonouden takana on suurempia asioita. Huumorintajussani on ikään kuin hyötyliikunnan kokoinen ongelma. Tai oikeastaan hyötyliikunta on jäävuoren huippu. Sen alla on 90% ongelmasta.

Ricky Gervais on kuvannut huumorintajua siten, että suuri osa stand-up komiikasta on rytmiikkaa. Maallikko keskittyy vitseihin. Mutta tosiasiassa moni ammattikoomikko tietää että nauru herätetään rytmillä. Moni ei oikeastaan kerro vitsejä vaan tuottaa refleksinauruja oikealla rytmityksellä. Ricky Gervais tosin piti tätä vielä aika pinnallisena huumorintajuna. Hänestä syvempi huumorintaju vaatii aina jotenkin sen, että asettaa itsensä likoon ja toimii persoonallaan. Ja että kenties siksi maailman parhaat koomikot näyttävätkin melko usein näyttelevän yhtä ja samaa roolia.

Vitsiäni tulisikin lähestyä siten että huumori ei ole mitään mystistä. Moni ajattelee että huumorintaju on kuin karisma. Eli jokin joka joko on tai ei ole. Kuitenkin sekä karismaa että huumoria voi harjoitella ja kehittää. Ja rytmiikkaa tarkasteleva voi huomata että vitsin punch on jotenkin veltto. Tässä paras keino on yleensä tiivistää.

Tällöin vitsin voi kertoa vaikka tiiviimmässä muodossa "ajattelin harrastaa hyötyliikuntaa - lupaan kävellä joka päivä asemalle ja ajan polkupyörällä takaisin." Vitsi ei ole vieläkään täydellinen. Mutta se on parempi. Itse asiassa stand -upissa sen voisi kertoa tuollaisenaan koska puhutussa kielessä on mahdollista painottaa asioita. Jos asiaa painottaa siten, että "aion harrastaa hyötyliikuntaa, lupaan kävellä joka päivä asemalle ja ajaa polkupyörällä takaisin." Tekstimuodossa tätä painotusta ei voi tehdä ja näin mielikuvia on vaikeampi säätää. Vitsi jää liian diskreetiksi. Siinä on vitsin rakenne mutta se ei ikään kuin mainosta olevansa vitsi. Siksi se otetaan enemmänkin käytännön kannalta. (Ja käytännön ohjeet eivät ole yleensä "Puhdistus ja maalaus sen jälkeen myynti ja uutta putkeen".) Ja diskreettiyden kohdalla on yleensä syytä sepustaa enemmän. Set up on siitä vaikea, että sen täytyy ikään kuin ohjata ihmiset ajattelemaan oikeita asioita. Mutta ilman että alleviivaa sitä liikaa.

Ja asema on paikkana huono. Siellä on toki aina polkupyöriä - itse asiassa vain harvoissa paikoissa on yhtä paljon polkupyöriä kuin juna-asemilla. Mutta asema ei alusta ihmisten mielikuvia polkupyöriin vaan juniin. Siksi jokin paikka jossa oikeasti on vähemmän pyöriä on parempi. Siksi on parempi sanoa vaikka geneerinen "keskustaan" kuin "asemalle". Samoin rikollisuustematiikkaa voi tuoda esiin. Mutta ei niin että suoraan sanoo että käy varastamassa pyörän. Toisaalta vitsiä voi myös jatkaa, jolloin siitä tulee tarinanomaisempi. Ja näin vitsiä voi painottaa ja alustaa "molemmilta suunnilta".

Näin vitsi voisi lopulta päätyä vaikka muotoon "Ainut hyötyliikunta jonka minunlainen kelmi tuntee on se, että aion kävellä keskustaan ja ajaa pyörällä takaisin. [pieni tauko] Ja silti usein päädyn lopulta menemään autolla, Maijan kyydissä."

Ei kommentteja: