perjantai 16. toukokuuta 2014

Miekanpainoharha

Hyvin yleisen mielikuvan mukaan eurooppalaiset kaksiteräiset miekat olisivat jotenkin erityisen painavia. Tämän kumoamiseksi ei tietysti tarvitse muistaa muuta kuin se, että miekka on metallia, jonka tiheys on hyvin ennustettava. Miekoilla on myös tilavuus. Ja on selvää että jos miekat todella painaisivat niin paljon kuin väitettäisiin, ne muistuttaisivat enemmän animessa esiintyvien sankarien erilaisia aseita kuin niitä joita nyt näemme käytettävän. Asiaa voi demonstroida myös vaa-an ja mittanauhan avulla. Esimerkiksi jos otetaan yksi suhteellisen normaali yhden käden miekka joka minulla on käytössäni, saadaan sille punnittua Paino 1,0 kg, kokonaispituus 91 cm, terän pituus 76 cm, terän leveys 3,6 cm. Se ei ole painava. Mutta kenties pitkämiekka on erilainen? Aivan täysin käytettävä pitkämiekka värisyttää vaa-an viisaria seuraavalla tavalla ; Paino 1,2kg, kokonaispituus 116cm, terän pituus 91cm, terän leveys 4,1cm. Selvästi massat eivät ole kummoisia. Siihen "legendaariseen" 10 kiloon vaadittaisiin siis useampia pitkiä miekkoja.

Josta sitten päästäänkin suoraan siihen toiseen harhaan. Nimittäin siihen että rapiirit olisivat erityisen nopeita koska ne ovat keveitä. Mielikuviin on luultavasti vaikuttanut ns. smallsword ja etenkin modernit urheilumiekkailussa käytetyt pistomiekat. Jotka eivät tietysti ole sama kuin ihmisentapppoaseeksi kelpaava rapier. Jonkalainen on helppo laittaa puntariin ja saada tulokseksi ; Paino 1,1kg, kokonaispituus 117cm, terän pituus 92cm ja terän leveys 2,5cm. Ainut mikä on punnittu ja köykäiseksi havaittu on väite rapiirin erityisestä keveydestä. Paino on oleellisesti suurempi kuin yhdenkäden miekalla. (Ja rapiiri on yhdenkäden ase.) Pitkämiekka painaa enemmän, mutta vaikka se on marginaalisesti painavampi, se on kuitenkin myös jotain jota käytetään kahdella kädellä. Joten sen käyttäminen on keveämpää kuin rapiirilla.

Itse asiassa tämän pitäisi olla aivan järkeenkäypää. Miekan tarkoituksena on myös pysyä kasassa. Kestävyyttä saadaan laittamalla esineeseen enemmän metallia. Metalli kuitenkin myös painaa ja hidastaa sen käyttämistä. Joten johonkin on näppärää vetää kompromissi. Nyrkkisäännöksi voikin itse asiassa sanoa sen, että kunnon kaksintaistelukäyttöön tarkoitettu rapiiri ei paina sattumalta saman verran kuin pitkämiekka. Se on tavallaan pitkä miekka jonka viilto-ominaisuudet on uhrattu ja korvattu etäisyydellä ja pistämiseen keskittymisellä.

Ei kommentteja: