maanantai 26. toukokuuta 2014

Tikari ; muoto ja funktio

Ylläolevaan kuvaan olen yrittänyt kasata jossain määrin tyypillisiä tikareita joissa jokaisessa on keskenään erilainen lähestymistapa. Näiden avulla voinen demonstroida muutamia asioita tikareista. Kenties sellaisia joita ei aivan hirveän usein tule mietittyä. (Tai sitten ei.)

Ylimmäinen edustaa mielestäni tikaria joka vastaa kenties vahviten mielikuvaa siitä mitä tarkoittaa että jokin ylipäätään on tikari.
* Se on suorateräinen, siinä on kahdelta puolelta teroitettu terä, ja siinä on väistit. (Tämä erottaa sen veitsestä joka on yleensä yhdeltä puolelta teroitettu, usein suora mutta joskus kaarevateräinen ja veitsissä harvemmin on väistiä.)
* Tässä tikarissa terä on kohtuullisen leveä, mutta se sopii silti hyvin pistämiseen. Molemmilta puolilta teroitettu terä kohtaa hyvässä pistokärjessä.
* Terän on paksuudeltaan melko ohut, joten sillä on hyviä leikkaavia ominaisuuksia. Terän teroittaminen molemmilta puolilta korostaa sitä että se on monikäyttöinen leikkuuominaisuuksiltaan.
* Väisti on tehty siten että terää pitkin ohjautuvat iskut voidaan hieman ottaa vastaan, joten se selvästi suojaa käsiä.
* Tämänlainen tikari on monikäyttöinen aseena. Itse asiassa tämä tikarimalli lähentelee jo ns. coustille -tikaria joka on kehitetty juuri monikäyttöisyyttä silmälläpitäen. (Coustille on tosin hieman tätä tikaria pidempi, se oli eräänlainen juridinen saivartelu. Kun miekat oli yleensä kielletty kaupungeissa, tehtiin ase jota voitiin kantaa vyöllä kuin tikaria mutta joka oli mahdollisimman lähellä lyhyttä miekkaa.)

Toisena onkin sitten hyvin tavallinen tikarimalli, ns. rondel -tikari. Tämä on se tikari jota on käytetty oletusaseena keskiaikaisissa taistelumanuaaleissa.
* Se on suora mutta yksiteräinen. Tämä voi johtaa ajatukseen että kyseessä on veitsi. Kuitenkin tikarin leikkuuominaisuudet ovat melko rajalliset, ja se on niin leimallisesti pistoase, että luokittelu tikariksi on aivan perusteltu.
* Aseessa on kapea terä, mutta terä on kuitenkin hyvin paksu. Itse asiassa terä on tämän vuoksi hieman "kolmiomainen". Kärkeä on teroitettu hieman molemmilta puolilta jotta piston alkuun pääsisi mahdollisimman hyvin. Tämä on tehty sen vuoksi, että ase on tarkoitettu panssaroitua vihollista vastaan. (Siinä hengessä että kun vastustajat menevät purkkiin, kaikki alkavat kantamaan tölkinaukaisijoita.) Sitä jopa yleensä käytettiin nimenomaan "rystypuolella" jotta sen saa maksimaalisesti iskettyä pistävään liikkeeseen kohti vaikka haarniskan nivelosia.
* Väisti on hyvin erilainen kuin edellisessä tikarissa. Se on kooltaan melko kapea rengas. (Ratkaisu joka voi tuoda mieleen japanilaisten katanoiden pienet kädensuojarenkaat.) Sen perusfunktio on hyvin erilainen kuin edellisessä tikarissa. Tämän renkaan tarkoitus on suojata omaa kättä. Mutta suojautumiskohde ei ole vastustajan isku vaan Newtonin mekaniikan III peruslaki. Kun piikkimäinen tikari isketään kovaa vastustajaan, impakti on kädelle niin kova että hyvin helposti tikaria pitävä käsi lipuisi terälle. Rengas estää tämän hyvin tehokkaasti. Tässä rondellissa tätä tukee myös suuri pommeli. Tämä johtuu siitä että jos pistäessä käy kuten voi käydä, eli tikari juuttuu kiinni kohteeseen, on kädensija tukevampi kun sitä kiskotaan irti vaikka vastustajan ruumiista. Se ei siis toimi vastapainona vaan vahvistaa kädensijaa.

Kolmas tikari on sitten hyvin riisuttu malli. Se kuitenkin tuo mieleen jo hieman gladius -mallisen miekan. Taisteluteknisesti tämä on kuitenkin lähempänä normaalia veistä kuin mikään muu yllämainituista tikariversioista.
* Terä on hyvin leveä. Sen leikkuuominaisuuksia on selvästi maksimoitu. Terä on ikään kuin kaksi kaarevaa terää jotka on laitettu vastakkain. Näin ollen aseen leikkuuominaisuudet muistuttavat oleellisesti kaarevateräisien veitsien vastaavaa. Juuri tämä ratkaisu tekee aseen terästä kaiken kaikkiaan hyvin leveän. Aseella on kaksiteräisyytensä vuoksi pisto-ominaisuuksia, mutta se ei ole tässä mainittavan hyvä. (Se on tässä heikoin kaikkiin listan muihin tikareihin verrattuna.)  Leveyden vuoksi asetta ei ole kätevää käyttää rystyasennossa, joten tämän käyttötapa eroaa selvästi rondellin käyttötavasta.
* Väisti on suojausta ajatellen melko naurettava. Pienet koristeet reunoissa eivät mainittavasti suojaa tulevilta iskuilta. Koristeellisten puolien lisäksi tämä "väisti" kuitenkin tekee jotain. Se nimittäin helpottaa aseen tupessapysymistä. (Se ei heilu eikä hölsky eikä tipahda maahan jos sitä kuljetetaan vaikka nahkarenkaassa.)
* Kädensijan muotoilu yhdistettynä erikoiseen koristeosaan terän lappeen kohdalla tikari soveltuu hyvin siihen että peukaloa tilanteen mukaan joko pidetään tai ei pidetä "terällä" (Tai sillä kohdalla missä olisi terä jos sitä koristeosaa ei olisi). Tämä tukee sitä ajatusta että asetta ei missään tapauksessa ole viisasta käyttää "rystypuolella".

Ei kommentteja: